Vi uppmanar våra medlemmar att också vända sig till ministeriets, UBS:s och THL:s webbsidor för de senaste direktiven och rekommendationerna. 

Vår medlemstidning Läraren håller stenkoll på hur coronaviruset påverkar skolvardagen, läs nyheterna på www.lararen.fi

 Har du en fråga eller fundering kan du vända dig till in lokala lärarförening eller förtroendeman. Du är också varmt välkommen att kontakta någon av våra rådgivare:

Jan Mikael Wikström, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 020 749 54 67 eller Jens Mattfolk, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 020 749 54 70.

Läs mera om 'Fyra frågor och svar om specialarrangemang i skolan på grund av coronaviruset '

Coronaläget ser nu ut som i våras på flera orter. I den här artikeln reder vi ut ett antal aktuella frågor om bland annat strömmad undervisning och lärarnas och elevernas rättigheter och skyldigheter i en karantänsituation.

Läs mera om 'I karantän på grund av coronaviruset – hur går det med lönen?'

Antalet skolklasser och lärare som försätts i karantän ökar, det här för att hindra spridningen av coronaviruset. Här besvarar vi nio frågor om hur karantän påverkar lärarnas lön och arbetsplikt i en sådan situation.

Läs mera om 'Ansiktsmask i skolan – “Kniviga situationer kan uppstå”'

THL:s senaste rekommendation om ansiktsmask i skolorna innebär att myndigheterna på regionalt eller lokalt plan kan fatta beslut, utgående från epidemiläget, om ansiktsmasker ska rekommenderas i skolan. Utbildningsanordnarna ska överväga hur rekommendationen ska tillämpas i praktiken, skriver Utbildningsstyrelsen. FSL uppmanar utbildningsanordnarna att vara tydliga i sina direktiv till skolpersonalen, framför allt hur man ser på övervakningen.

Läs mera om 'Var schysst mot dig själv – 9 tankar om distansundervisningen'

Det är fortfarande oklart om skolorna hålls stängda läsåret ut eller inte. Hur regeringen än beslutar är det flera veckor kvar av undantagstillståndet och specialarrangemangen i skolan. Vi vill uppmana alla lärare och rektorer att tänka rationellt och måna om den egna tiden och orken – vi behöver er alla!

Läs mera om '"En smart arbetsgivare erbjuder skyddsutrustning till de anställda"'

Ansvaret för arbetstagarnas säkerhet och arbetshälsa är enligt arbetarskyddslagen arbetsgivarens. Arbetsgivaren är skyldig att göra en bedömning av smittorisken och bestämma om förmännen, lärarna och den övriga personalen bör använda skyddsutrustning, som till exempel ansiktsmask eller visir i arbetet.

Läs mera om '"Coronagenerationens framtid får inte riskeras"'

Det har aldrig hört till lärarnas grunduppgifter att samtidigt undervisa två grupper i två vitt skilda lärmiljöer. Hybridmodeller kan inte tillämpas enbart med motiveringen ”det här blir bra”. Coronagenerationens framtid får inte riskeras, skriver förbundsordförande Inger Damlin i en kolumn i Läraren. 

Läs mera om 'Jämförelsevis lugnt på permitteringsfronten för lärarna i Svenskfinland – FSL hoppas på modiga beslutsfattare framöver '

De flesta förtroendemän som svarat på FSL:s undersökning uppger att de avslutade samarbetsförhandlingar inte har lett till att lärare permitterats. Det tyder på att beslutsfattarna i våra svenskspråkiga och tvåspråkiga kommuner är modiga och vågar satsa på våra barn och unga också i tuffa tider, säger FSL:s förbundsordförande Inger Damlin.

Läs mera om 'Fokus på en trygg närundervisning i höst - “Vi anpassar oss och värnar om skolans grundvärderingar” '

Höstterminen kör igång och som förutspåddes blir det en termin som präglas av coronaviruset och samhällets ansträngningar för att bekämpa smittan. Myndigheternas budskap är att undervisningen höst ska ordnas som närundervisning, något som FSL också vill betona. Endast i fall där de lagstadgade villkoren uppfylls kan man övergå till avvikande undervisningsarrangemang.

Läs mera om 'FSL:s ombudsmän ger svar på tre brännande frågor '

Telefonerna går heta just nu med frågor om framför allt pauser under skoldagen, matutdelning och ersättning för extra jobb. Våra medlemsrådgivare Jens Mattfolk och Jan-Mikael Wikström kommer här med svaren.