Det här är FSL-akademin

FSL-akademin är en kurshelhet som består av tre moduler. Kursens delar fördelas över tre terminer och tre olika orter, hösten 2023, våren och hösten 2024. Varje del består av två kursdagar, fredag och lördag. Syftet med akademin är locka nya medlemmar in i förbundets verksamhet. Kursen ger deltagaren verktyg och kunskap för att bli en påverkare. 

 

OBS! FSL-akademin 2023-2024 är fullsatt. Om du vill meddela ditt intresse att vara på reservlistan kan du kontakta jens.mattfolk(at)fsl.fi.

 

Vi vill ha dig

Till akademin söker vi dig som motiveras av att jobba för andra och för läraryrkets bästa - du som vill göra en skillnad. Det går att påverka besluten som fattas och vi söker dig som vill lära dig hur. Vi behöver sådana som du, som vill bli påverkare genom och i FSL, som har drivet, engagemanget och kunskapslusten. Givetvis förbinder du dig inte till mera än att delta i akademin, resten är upp till dig själv och framtiden.

Läs också"Flertalet av mina kurskamrater är ännu fackligt aktiva på olika nivåer"

 

Så här är helheten uppbyggd

Modulerna fokuserar på olika teman för att ge en facklig grund att stå på men också förmågan att påverka. Vi kommer att bjuda in olika gäster till alla moduler, till exempel en riksdagsledamot, kommunikationsexpert, jurist och givetvis FSL:s personal och beslutsfattare. Vi kommer att jobba med föreläsningar, workshops, debatter med mera. Givetvis kommer vi att ge oss själva mycket tid för att diskutera tillsammans, både på bredden och på djupet.

Kursdeltagaren har en kursdagbok för reflektioner inför, efter och mellan kursdelarna. Vi skapar ett eget akademinätverk där vi kan utbyta tankar med varandra i ett format som vi kommer överens om. Till kursen hör också en del uppgifter inför och mellan modulerna men ingendera ska lämnas in, de finns till för den egna utvecklingen och för att ge en bild av helheten och en röd tråd mellan modulerna. Som deltagare avgör du själv hur mycket tid du vill avsätta för uppgifterna och dagboken.


Praktiska frågor

Kursen är gratis och betalas i sin helhet av FSL. Vi ersätter dina resor och ditt lönebortfall samt står för mat och logi. I samband med träffarna försöker vi också hitta på något roligt tillsammans. 

Program

  • Del 1

    Den fackliga rörelsen som idé - Hur ser vår historia ut och vad ska facket ha för roll i framtiden? 27-28.10.2023 i Tammerfors
  • Del 2

    Det politiska spelet – Var, när och hur fattas de avgörande besluten? 5-6.4, Helsingfors
  • Del 3

    Att påverka är att kommunicera - Hur gör jag min och FSL:s röst hörd, hur skapar jag förändring? Höst 2024



"Flertalet av mina kurskamrater är ännu fackligt aktiva på olika nivåer"

 

IMG 6405

 

Egentligen hade tanken funnits där i bakhuvudet när jag började jobba, att jag skulle engagera mig fackligt och i FSL. Jag hade ju flyttat till en ny ort, skrivit in mig i FSL och hunnit gå på en fest och kanske varit med på en teaterresa men någon väg in i facket hade jag inte hunnit fundera på. En dag ringde telefonen, i andra ändan var det Christer Holmlund, dåvarande ombudsman på FSL, som frågade varför jag inte hade anmält mig till akademin? Hans övertalningskampanj fungerade och efter det kan man med blicken i backspegeln konstatera att det var akademin som var min egen fackliga startpunkt.

Vi träffade dåvarande riksdagsledamoten och numera bortgångna Maarit Feldt-Ranta, den diskussionen minns jag väl.

Under akademin diskuterade vi massor, om usken och lönen, varför är de som de är? Vi träffade dåvarande riksdagsledamoten och numera bortgångna Maarit Feldt-Ranta, den diskussionen minns jag väl. Jag inspirerades också av Dan Johansson och Christer Holmlund som ju verkade kunna allt. Men jag lärde också känna nya människor som precis som jag var intresserade av att lära sig mera och påverka läraryrkets förutsättningar genom att göra något själv. Flertalet av mina kurskamrater är ännu fackligt aktiva på olika nivåer.

Efter akademin blev jag styrelseledamot och senare ordförande för Raseborgs lärarförening. Idag är jag ombudsman och jobbar heltid på förbundet med små och stora frågor som jag brinner för.

Nu funderar jag på vem du är som kommer med, och hur din resa kan bli?

Nu startar vi upp FSL-akademin igen efter en paus på några år. Nu funderar jag på vem du är som kommer med, och hur din resa kan bli? Jag vet att FSL kommer att behöva just dig i framtiden. Men gör inte som jag, tveka inte utan kom modigt med, börja bygga dina egna nätverk, lär känna förbundet både utan och innan och låt dig inspireras av frågor om kollektivavtal, lön, arbetstid, beslutsfattande och påverkansarbete. Bli en FSL-akademiker!

 Jens Mattfolk, ombudsman och koordinator för FSL-akademin

Anmäl dig i medlemsintran och kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du har frågor om kursen!