Våra broschyrer

Här hittar du våra elektroniska broschyrer med information för lärare, vårdnadshavare och föreningsaktiva. 

 

För lärare

 

Söka lärarjobb 

Söker du ditt första lärarjobb? I vår broschyr "Söka lärarjobb" (2016) ger vi tips och råd till lärare på jakt efter sitt första jobb. Du kan läsa om hur du skriver en ansökan och CV, hur du kan förbereda dig för en intervju och hur tjänster inom skolsektorn vanligtvis besätts.

 Söka lärarjobb

 

Ny lärare

I FSL-broschyren "Ny lärare" (uppdaterad 2017) ger vi tips och råd till dig som är nybliven lärare. I broschyren hittar du också information om ditt FSL-medlemskap, hur förbundet och lärarföreningen fungerar, lärarlöner, anställningsförhållanden och arbetslöshetsskydd.

 Ny lärare

 

Glada barn, glada föräldrar, glada lärare

FSL har i samarbete med Förbundet Hem och Skola gjort en broschyr (2011/2014) om samarbete och dialog mellan elevernas vårdnadshavare, lärare och rektorer. I broschyren finns tips för alla - lärare, vårdnadshave och även för skolpolitiker.

 Glada barn, glada föräldrar, glada lärare

 

Pigg i skolan

Har du också stött på uppfattningen om att lärare kan njuta av korta arbetsdagar, 15 minuters kaffepaus med kollegorna varje timme och ett långt sommarlov? Vi vet bättre. I broschyren "Pigg i skolan" (2012) diskuterar vi arbetsbelastningen och ger tips på hur du kan hantera stressfaktorerna i yrkesvardagen.

Pigg i skolan

 

Elevernas rätt till stöd förnyas - Lärarnas arbetsbild förändras

I den här broschyren (2011) beskrivs lagändringarna som trädde i kraft 1.1.2011, vilka rör elevernas rätt till stödförmer i den grundläggande utbildningen. Lagändringarna som trädde i kraft 1.8.2010 och som berör bland annat elevvården beskrivs också. 

Lärarnas arbetsbild förändras

 

Förhandlingshjälp för förtroendemän och föreningsfolk

Den här handboken (uppdaterad 2017) är en introduktion till nya förtroendemän och föreningsfunktionärer. Den är även läsvärd för dig som varit med ett tag och behöver fräscha upp minnet!

Förhandlingshjälp för förtroendemän och föreningsfolk

 

Vilken lag? Vilken rätt?

Känner du dig osäker på var du egentligen ska dra gränserna för både dina egna och dina elever handlingar? FSL:s och OAJ:s broschyr Vilken lag? Vilken rätt? är en handbok (2012) för lärare om juridiska frågor. I broschyren behandlas bland annat våld i skolan, disciplinära förfaranden, skadeståndskrav och olika krissituationer i skolan. I handboken presenterar vi kortfattat också olika rättsfall som berör skola och lärare.

 

Broschyren finns inte i elektroniskt format men kan beställas från förbundskansliet. Kontakta FSL:s avdelningssekreterare Anita Stark och be om att få den hemskickad, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn: 0403514320.

 

För skolombud

Vår "Guide för skolombud" har uppdaterats hösten 2018. Här beskriver vi uppdraget, ger information om vad man ska tänka på när man värvar nya medlemmar, hur man ansöker om medlemskap i FSL och så vidare. pdf Guide för skolombud 2018

För vårdnadshavare

 

I första klass

I broschyren I första klass beskriver vi kortfattat hur skolarbetet är uppbyggt i dagens skola, elevernas rättigheter, lärarjobbet, vad som kännetecknar en bra skola och vad elevernas hem kan göra för att påverka i skolfrågor inom kommunen.

I första klass

FSL har minskat på de tryckta broschyrerna men har du önskemål för en broschyr, antingen i tryckt eller elektronsikt format, så ta gärna kontakt!