FSL har gjort en medlemsundersökning kring samplaneringen. Bland de närmare 400 lärare som svarade på enkäten är det bara 20 procent som säger att tiden för samplanering räcker till. En av tre lärare saknar dessutom en plan för hur tiden ska användas. “Alarmerande”, säger FSL:s ombudsman Jens Mattfolk.
I regeringsprogrammet föreslås förändringar i arbetslagstiftningen och arbetslöshetsskyddet som skulle innebära kännbara försämringar för FSL:s medlemmar och hela undervisningssektorn. FSL jobbar aktivt med de här frågorna och vår målsättning är att nå lösningar genom förhandling och påverkan. Här listar vi en del av de förändringar som regeringen vill driva genom.

Det är jättebra att vi för den här diskussionen, någoting måste göras, säger Micaela Romantschuk från Hem och Skola, en av deltagarna i FSL:s panel om mobilanvändningen i skolan. Forskaren Mirjam Kalland efterlyser en kritisk granskning av den digitaliserade undervisningen och säger att elever behöver regleras för att lära sig självreglering. För att skapa bättre förutsättningar för lärandet behövs också en tydlighet i lagstiftningen, konstaterar Inger Damlin, förbundsordförande för FSL. Se hela diskussionen här!
En ny version av FSL:s mobilapp Lärarrummet finns ute. Nu kan vi erbjuda ännu fler lärarkategorier möjligheten följa upp sin arbetstid. Den nya versionen av Lärarrummet innehåller också en räknare för det årsbundna tillägget/erfarenhetstillägget för lärare och rektorer i privata läroanstalter.

Arbetsgivaren ska i början av läsåret planera arbetet för hela läsåret tillsammans med lärarna. Läsårsplanen ska innehålla all undervisning och övrigt arbete som åläggs lärarna. Temadagar, till exempel idrottsdagar, konsttestarna och exkursioner, ska skrivas in i planen och anses då vara arbetsdagar utan extra ersättning. En hel temavecka där man undervisar en mångvetenskaplig ämneshelhet utöver schemalagda timmar, berättigar däremot till övertimarvode.

Regeringen vill genom lagstiftning effektivare kunna begränsa mobilanvändningen i skolorna – vad tycker de finlandssvenska lärarna? Studio FSL sänder en livediskussion från Akavahuset tisdagen den 22 augusti med start klockan 9.

Från och med 14.8.2023 koncentrerar vi FSL:s medlemsrådgivning i frågor som gäller till exempel lön, anställning eller ledigheter till fyra dagar i veckan.

Intresset för KIILA-rehabiliteringen har varit stort och alla platser för kursen med start i november 2023 är fyllda. Vi beklagar att annonsen i senaste numret av Läraren inte längre är aktuell.

Finland ska tillbaka på toppen, det är regeringens målsättning för utbildningen. FSL:s förbundsordförande Inger Damlin: “Vår regering verkar förstå att framtiden byggs via kunnande och att investeringar behövs.”
