Lärarstuderande

Lärarprofessionen är ett av våra allra viktigaste yrken. Den finländska lärarutbildningen håller hög klass och ger dig en bra både teoretisk och praktisk grund att stå på. Här hittar du information om lärarstudier och vår förening för lärarstuderande, FSLF. 

 

I Finland kan man studera till lärare (bland annat klasslärare, ämneslärare och lärare inom småbarnpedagogik) vid antingen Åbo Akademi eller Helsingfors universitet. Studierna på sammanlagt 300 studiepoäng avklaras i allmänhet på ungefär 5 år. En lägre högskolexamen för lärare i småbarnspedagogik omfattar 180 studiepoäng och avläggs på ungefär 3 år.

På undervisningssektorns fackorganisation OAJ:s webbplats kan du läsa mera detaljer om hur lärarstudierna är uppbygda i Finland.

 

Finlands svenska lärarstuderandes förening

FSLF

FSLF (Finlands Svenska Lärarstuderandes Förening r.f) är en studentförening för alla lärarstuderande, det vill säga ämneslärare, klasslärare, språkbadsklasslärare och speciallärare i hela Svenskfinland. Föreningen har våren 2023 omstrukturerats så att den idag består av två sektioner, en vid Åbo Akademi och en vid Helsingfors universitet (utskottet i Åbo fortsätter som en del av ÅA-sektionen). Sektionerna har en egen styrelse och det är via sektionerna verksamheten ordnas. FSLF är paraplyorganisationen som sköter det administrativa.

FSLF cirkel AèAFSLF cirkel HU

- Det här är ett sätt att skapa en samhörighet mellan alla lärarstuderande i Svenskfinland, säger Christa Borgman till Läraren.

Sektionerna ordnar olika evenemang som sitser, uteaktiviteter och föreläsningar. Mer information om vad som är på gång hittar du till exempel på Instagram:

FSLF vid ÅA

FSLF vid HU

Som medlem i FSLF är du också medlem i FSL och får samma medlemsförmåner, till exempel personförsäkring och tidningen Läraren. Du är också välkommen att kontakta våra rådgivare Jens Mattfolk och Pocke Wikström om du har frågor kring ditt vikariat eller din första tjänst.

Medlemsavgiften är endast 5 euro per år. Allt du behöver göra är att fylla i den här elektroniska medlemsblanketten. FSLF:s styrelse godkänner din ansökan på följande styrelsemöte.

Här berättar vår ombudsman Jens Mattfolk mera om vad du får för summan av 5 euro!

 

Gå med i A-kassan redan som studerande

Som studerandemedlem kan du ansöka om medlemsskap i A-kassan när du under studietiden jobbar som lärare. Avgiften är 30 euro/år, vilket är ett mycket reducerat pris och en medlemförmån för våra FSLF:are. 

Nyttan med att höra till A-kassan som studerande är att du då kan börja samla på dig de 26 arbetsveckor som du behöver för att ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning, alltså det ekonomiska stöd du kan få när du inte får lön.

För lärare som eventuellt inleder sin yrkesbana med vikariat kan ha glädje av A-kassan under sommaren då man kan tvingas vara arbetslös.

Kom ihåg att upprätthålla ditt medlemskap i A-kassan även om arbetet slutar och du återgår till studierna. Om du avbryter ditt medlemskap, förlorar du de arbetsveckor du införtjänat, arbetsvillkoret nollställs alltså vid avbrott i medlemskapet.

Om du har frågor om medlemskapet i FSLF, medlemsförmåner eller A-kassan är du hjärtligt välkommen att ta kontakt med FSL:s avdelningssekreterare Anita Stark, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telefon: 020 749 54 64.

 

Ska jag välja ett långt eller kort biämne?

Under det första och det andra året av lärarstudierna ska man välja mellan antingen ett kort (25 sp) eller ett långt (60 sp) biämne. Lärarstuderande Julia Liewendahl i Vasa och FSL:s tidigare vice ordförande Linda Felixson diskuterar hur biämnesvalen syns både i lönen och i möjligheterna att få jobb. Felixson berättar bland annat om den så kallade dubbelbehörigheten och hur den kan förbättra ens möjligheter att få jobb i framtiden. 

 

Hur är lärarlönen uppbyggd?

Lärarlönen består av en grundlön plus ett antal andra delar som bygger på, till exempel VAS-tillägg och övertimarvoden. 

- Lärarlönen är ganska komplicerad så det lönar sig att lära dig hur den är uppbyggd så har du koll så att du inte får för mycket eller för lite lön, säger ombudsman Jens Mattfolk. 

 

Lärarstuderande på väg ut i arbetslivet? Vi ger dig fem tips!