Läs förbundsordförande Inger Damlins kortfattade kommentarer och analyser kring aktuella frågor som berör skola och utbildning. Delta gärna i diskussionen på #ingersinlägg och hör av dig om du har en fråga till Inger! 

På twitter: @IDamlin
På Facebook: @Inger Damlin
På Instagram: @ingerdamlin

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tfn: 040 089 7300

Pressbilder hittar du här!

Jag stakar över myrarna med solen i ansiktet och vinden i ryggen. Kaoset i första backen är bakom och Vasaloppet 2023 är full njutning. Att skida i fullsatta spår är en upplevelse. Spanar runt mig och noterar att jag är omgiven av killar, män och gubbar. Vi är i minoritet vi kvinnor i spåret 2023, bara 19 procent av de som startande är kvinnor i Vasaloppet i år.

Vintern 2023 är det 100 år sedan Margit Nordin, som första kvinna, åkte Vasaloppet. Efter det förbjöds kvinnor delta fram till 1980. Trots ”förbudstid” åkte ett flertal kvinnor Vasaloppet under den tiden, några utklädda till män, några anonymt, andra startade utan nummerlapp och avbröt innan målgång.

Det är intressanta diskussioner som pågår kring skolshopping, kring jämlikhet och rättvisa.

Dagens skola ska vara en skola för alla. En skola som enligt styrdokumenten ska ge varje individ möjlighet att utvecklas till sin fulla potential med jämlikhet och rättvisa som ledord.

Dramatisk nedgång i kunskapsnivån, skulle inte tro det. Vi ser en ständigt nedåtgående trend i finländarnas kunskapsnivå ända sedan 1990-talet. Allt medan regering efter regering i sina uttalanden betonat att Finland klarar sig enbart genom kunnande och utbildning. Ändå står vi här nu.

Jag tänker på alla pensionerade lärare. Lärare som präglat många elevers skolgång. Lärare som delat upplevelsen av att knäcka koden för läsning, visat styrkan av att jobba i grupp eller lära nytt. Lärare som på ett eller annat vis spelat roll i vardagen. Kan vi lära oss något av deras historia och erfarenheter?

Då jag växte upp var julen en högtid fylld med förväntan. Förväntan som byggdes upp under en lång tid. Redan i slutet av november inleddes förberedelserna kring maten.

Då lillajul bankade på dörren skruvades förväntan upp. Lillajulsafton var en spännande kväll. Då sprang vi runt och kastade in lillajulskort till våra bekanta. Vi öppnade ytterdörren (ytterdörrar var olåsta på landet på den tiden), slängde snabbt in julkortet och sprang i full fart iväg för att gömma oss innan barnen i huset hunnit ifatt oss och avslöjat vem som kastat.