Privata sektorn strejkar - FSL:s medlemmar i Svenska samskolan i Tammerfors deltar

Den 2324 april strejkar 1300 lärare och chefer inom den privata undervisningssektorn. Runt 25 FSL-medlemmar i Svenska samskolan i Tammerfors och några enstaka medlemmar vid andra privata läroninrättningar deltar. Syftet är att sätta press på förhandlingarna, målet är attraktiva arbetsvillkor och en rättvis lönelösning för arbetstagarna. Konkurrenskraftiga arbetsvillkor för lärarna är helt avgörande för den finlandssvenska yrkesutbildningens kvalité och de svenska språköskolornas framtid, säger Inger Damlin ordförande för FSL.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för den privata undervisningssektorna har pågått under ledning av riksförlikningsmannen sedan den 8 april. Det tidigare kollektivavtalet löpte ut den 31 mars 2024.

Medlingsbudet förra veckan förkastades av OAJ:s styrelse och nu genomförs en strejk den 2324 april i 16 olika privata skolor och läroinrättningar. Runt 1300 lärare och chefer deltar i strejken. Även förbunden JHL och Jyty har tagit ut medlemmar i strejken.

"Konkurrenskraftiga arbetsvillkor för lärarna är helt avgörande för den finlandssvenska yrkesutbildningen kvalité och de svenska språköskolornas framtid."

Med strejken vill förbunden sätta press på förhandlingarna för arbetsvillkor och en lönelösning som garanterar sektorns attraktionskraft.

– Vi behöver ett avtal som lockar kunniga arbetstagare till den här sektorn som har ett centralt utbildningsansvar i vårt land, säger FSL:s ombudsman Jens Mattfolk.

Kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn gäller ungefär 200 FSL-medlemmar i privata språköskolor i Tammerfors, Kotka, Uleåborg, Björneborg och i Steinerskolor. Vidare berörs medlemmar i yrkesläroanstalter som till exempel Axxell, Practicum, Folkhälsan utbildning samt privata folkhögskolor.

– Konkurrenskraftiga arbetsvillkor för lärarna är helt avgörande för den finlandssvenska yrkesutbildningens kvalité och de svenska språköskolornas framtid, säger Inger Damlin ordförande för FSL.

Vid Svenska samskolan i Tammerfors fungerade bland andra Peter Sundstedt och Petra Autio som strejkvakter under den kyliga tisdagsmorgonen.

 

Kontakt

Inger Damlin, ordförande för FSL, tfn 040 089 7300

Jens Mattfolk, ombudsman på FSL, tfn 020 749 54 70

Ulrika Wallén, strejkchef vid Tammerfors svenska lärarförening, tfn 040 595 4394

Sabina Lindholm-Järvinen, styrelseledamot i FSL, lärare i Svenska samskolan i Tammerfors, tfn 040 581 5029