I den här artikeln beskriver vi textförändringarna i det nya UKTA-avtalet gällande lärare inom den grundläggande utbildningen, gymnasierna och yrkesutbildningen samt småbarnspedagogiken. Textförändringarna är inte så omfattande eftersom fokus under vårens förhandlingsrunda låg på att stärka medlemmarnas köpkraft.
Artikeln har uppdaterats 16.5.2025. FSL använder rekommendationen "fackombud" för "luottamusedustaja" (den nya finska titeln för förtroendemän) tills vidare.
I den här artikeln beskriver vi de textförändringar som skett i UKTA avtalet (1.5.2025-29.2.2028) gällande:
- Allmänbildade lärare (grundläggande utbildning och gymnasier, del B)
- Yrkeslärare (del C)
- Småbarnspedagogiken (del G)
Läs mera om löneuppgörelsen för kommunsektorn och det nya löneprogrammet!
Fler nyheter om avtalsförhandlingarna hittar du på vår webbsida. Läs till exempel mera om de förhandlingar om speciallärarnas arbetstidssystem som ska göras under avtalsperioden.
Avtalsändringar i UKTA för grundläggande utbildning och gymnasier (del B)
Full lön för reservövningar även under vintersemestern
För reserver som deltar i reservövningar eller motsvarande övningar betalas ordinarie lön under frånvarotiden. Lönen minskas med den ersättning man erhåller för reservövningen. Inget avdrag från lönen görs om det är avbrott i skolarbetet eller läraren har en ledig period, vilket innebär att läraren får full lön. Tidigare gällde detta endast reservövningar under sommaravbrottet.
Förändringar i rektorslöner och regler i specialskolor
Tidigare bestämdes rektorns lön och arbetsmängd utifrån antalet specialklasser. I fortsättningen kommer rektorns lön och arbetsmängd att bestämmas utgående från antalet elever och mängden personal.
Förändringar gällande lärararbetsdagar (FBA-dagar)
Tidigare var lärararbetsdagarna tre hela dagar á sex timmar. I fortsättningen kommer den totala arbetstiden för FBA-dagarna vara 18 timmar per läsår. Fortfarande kan högst tre hela FBA-dagar hållas utanför elevarbetsdagarna. På många skolor hålls en FBA-dag innan läsåret börjar.
En hel FBA-dag kan vara mellan 4–6 timmar. Det innebär att en halv FBA-dag på två timmar, kan genomföras till exempel efter en elevarbetsdag. Tidigare var längden för en halv FBA-dag tre timmar, men i fortsättningen är det möjligt att ha en två timmar lång fortbildning.
En plan för FBA-dagarna måste göras i förväg med målet att använda arbetstiden på ett ändamålsenligt sätt. För enskilda timmar som överskrider de 18 timmarna, betalas ersättning per timme.
Demonstrationstimmar även för klasslärare
Avtalsbestämmelsen (timmar för förberedelse av demonstrationer) har förtydligats, men tolkningen har inte ändrats. Förberedelsetiden gäller i fortsättningen även klasslärare som undervisar i kemi, fysik eller biologi i årskurs 7–9.
Samplaneringstiden måste planeras så att den räcker till
I avtalet anges att läraren ska delta i samplanering av undervisning, möten som gäller olika ämnesområden och sakfrågor, samarbetet mellan hem och skola samt planering och arbetsuppgifter som gäller skolans utveckling. Sammanlagt får denna arbetstid inte överstiga 120 timmar per läsår i grundskolan. I gymnasiet är samplaneringstiden 101 timmar och i vuxengymnasier 89 timmar per läsår.
I det nya avtalet stärks betydelsen av planering för hur samplaneringstiden ska användas, det vill säga läraren måste ha tillräckligt med tid för de uppgifter som ingår i samplaneringen. Samplaneringstid kan inte flyttas till lärararbetsdagarna. Arbetsgivaren bestämmer arbetsuppgifterna, men vid planeringen måste det säkerställas att lärarens arbetstid räcker till för de ålagda uppgifterna. Hur arbetstiden räcker till måste följas upp i fortsättningen. Anställda på deltid utför samplanering i proportion till deltidsarbetet.
Förändringar i gymnasieresursen
Eftersom man tidigare ändrat i gymnasieresursen och bestämmelserna kring preliminär granskning av studentexamensprov, fanns det orsak att lägga till en paragraf för vuxengymnasier gällande preliminär granskning av prov för privatelever. Dessa förändringar påverkar inte nuvarande praxis eller ersättningar.
Förtroendemannen får en ny titel
I avtalen har man kommit överens om att byta ut benämningen förtroendeman. På finska har man i avtalen tidigare använt “luottamusmies” som nu kommer att bli det könsneutrala “luottamusedustaja”. FSL säkerställer som bäst vilken den officiella svenska översättning kommer att bli och använder tills vidare titeln fackombud.
Avtalsändringar i UKTA för anställda inom yrkesutbildningen (del C)
Anställda med helheltsarbetstid (t.ex. utbildningschefer) har fått en tillämpningsanvisning i arbetstidsbestämmelsen om att arbetstiden ska planeras för hela perioden och att arbetstiden ska följas upp för att säkerställa att den räcker till.
Med i avtalet togs också en anvisning gjord 2018 om ett lönetillägg för lönens övergångsperiod för anställda som flyttat från bilaga E.
I bestämmelserna om planering av arbetstiden preciseras att arbetstidsplanen ska ges till läraren i god tid.
En precisering om överskridande av arbetstiden har också gjorts. Oavsett om läraren arbetar på lång eller kort arbetstid eller är deltidsanställd, ska lön för övertid alltid att betalas ut timme för timme. För lärare med en tillsvidare anställning läggs övertiden till månadslönen, men visstidsanställda kan få lönen för övertid när anställningen tar slut. Beräkningsgrunden är dock densamma för alla.
En precisering har gjorts gällande paragrafen om obekväma arbetstider. Tillägg ska även betalas till studiehandledare om kriterierna uppfylls. Denna tolkning har gällt tidigare, men nu är den även inskriven i avtalet.
Ledighetsperioder fastställs i det nya avtalet till tre perioder. Den lediga periodens veckor ska bekräftas senast en månad innan den lediga perioden börjar.
Visstidsanställda lärare ska ges lediga perioder i samma rytm som läroanstaltens, precis som för tillsvidare anställda lärare.
Lönen för gemensamt anställda timlärare som arbetar på läroanstalter för yrkesutbildning kommer hädanefter bestämmas enligt årsarbetstiden. Arbetet vid en annan läroanstalt (t.ex. gymnasiet) kommer att bestämmas utgående från antalet undervisningstimmar.
Avtalsändringar i UKTA för lärare i småbarnspedagogik (del G)
Den största förändringen gäller hur ändringar i uppgiftsbeskrivningen påverkar nivålönen. I fortsättningen kommer nivåkriterierna, som baserar sig på bedömningen av gruppens struktur eller personalens storlek, att granskas 1–2 gånger per år.
Sådana nivåkriterier är:
- Storleken på personalen för daghemsföreståndare och biträdande föreståndare för en småbarnspedagogisk enhet.
- Att uppgiften kräver särskilt kunnande i intensifierat eller särskilt stöd med anledning av barnens behov.
- En stor kulturell mångfald och antalet flerspråkiga barn i gruppen.
Exempel på sådana nivåkriterier i lönegrupperna är:
- Daghemsföreståndare (450020)
- Biträdande föreståndare för småbarnspedagogisk enhet (450030)
- Speciallärare inom småbarnspedagogik (451042, 450042)
- Lärare inom småbarnspedagogik (451044, 450044)
Under avtalsperioden finns det möjlighet att byta ut de semesterdagar som överstiger 30 semesterdagar mot pengar. Detta kräver dock ett lokalt avtal.
Dessutom har man kommit överens om en arbetsgrupp vars syfte är att granska och följa med utvecklingen av det nya nivålönesystemet man avtalade om tidigare i år. Arbetsgruppens arbete fortgår under hela avtalsperioden.