Fest för 50-åringen 

Förbundet uppmärksammade sitt jubileum med festmiddag och framtidsdag i Helsingfors den 19–20 april. Titta på bilder från festligheterna och ta del av alla bandade inlägg och diskussioner från lördagen!


Under en festmiddag på Sokos Hotel Tripla i Helsingfors den 19 april, samlades runt 130 förtroendevalda, tidigare aktiva och inbjudna gäster för att fira förbundets 50-årsjubileum. Som inledning på kvällen mottog förbundet hälsningar från flera olika samarbetspartner. Under minglet som följde delades förtjänsttecken ut och tidigare ordförandena Lilly Hollsten och Christer Holmlund utsågs till hedersmedlemmar av lärarföreningarna i Väståboland och Esbo-Grankulla. 

FSL överräckte en donation på 5000 euro till Mieli Psykisk Hälsa Finland.

– Vårt förbund har ett ansvar som vi tar på stort allvar. Därför känns det synnerligen angeläget att FSL istället för medlemsgåvor under jubileumsåret har valt att skänka en betydande summa till en viktig organisation som verkligen gör skillnad, sade förbundsordförande Inger Damlin.

Kvällen fortsatte med middag och underhållning av ståuppkomikern Janne Grönroos och avrundades med dans till tonerna av bandet Nina and the teachers.

Fotogalleri från middagen och framtidsdagen

Michaela Pörn, Åbo Akademi, framförde en hälsning i början av kvällen.
FSL:s Inger Damlin, Pocke Wikström, Pamela Leka och Christoffer Sourander tar emot Svante Tidemans, Sveriges Lärare, hälsning.
Karsten Steiner, Marina Räfsbäck och Pamela Leka
Minister Anders Adlercreutz
Hilda Jungar och Ville Arponen fungerade som kvällens toastmastrar.
Malin Höglund-Snellman ledde sången.
Inger Damlin, FSL:s ordförande överräckte förbundets donation till Mieli Psykisk Hälsa Finland. Anna-Lena Sahlström tog emot.
Förtjänsttecken delades ut och här utnämns tidigare ordförande Lilly Hollsten till hedersmedlem.
Förtroendevalda, tidigare aktiva och inbjudna gäster deltog i middagen.
Janne Grönroos underhöll.
FSL:s ordförande Inger Damlin öppnade framtidsdagen.
Framtidsdagen 20.4 gick av stapeln på Sokos Hotel Tripla i Helsingfors.
Runt 150 deltagare var på plats.
Fritjof Sahlström, Inger Damlin, Pamela Granskog och Kurt Torsell. Moderator var Mattias Fagerholm.
Lars Strannegård, professor och rektor för Handelshögskolan i Stockholm

Fotograf: Marie Lillhannus

 

"Tala gott om bildningen"

Framtidsdagen den 20 april bjöd på aktuell forskning om de finlandssvenska elevernas kunskapsnivå och en paneldiskussion om hur det går för vår skola. Hur stärker vi den finlandssvenska utbildningsvägen?

På eftermiddagen föreläste Lars Strannegård om bildningen i en digital tid. Vi livesände hela programmet och bjuder här på bandade klipp! 

"Lärarens viktiga roll för eleverna och hela vår framtid kan inte nog betonas"

Inledning av utredare Gun Oker-Blom, särdrag inom den finlandssvenska utbildningen

 

"Vi behöver få in mer läsning av långa texter i skolan"

Den svenskspråkiga grundskolan – en resultatöversikt, utvärderingsexpert Chris SilverströmNationella centret för utbildningsutvärdering

 

"I Huvudstadsregionen var andelen avancerade läsare 20 procent, i Österbotten 8 procent"

Kari Nissinen, universitetsforskare, diskuterar den färska resultatöversikten utgående från internationella utvärderingar (föreläsningen går på finska)

 

"Ska vi nu äntligen säga det högt, att vi är lite bättre än den finska skolan?!"

Paneldiskussion (Fritjof Sahlström, professor i pedagogik vid Helsingfors universitet, Inger Damlin, ordförande för Finlands svenska lärarförbund FSL, Pamela Granskog, specialsakkunnig vid Undervisnings- och kulturministeriet och Kurt Torsell, direktör för den svenskspråkiga enheten vid Utbildningsstyrelsen). Diskussionen modereras av tidningen Lärarens chefredaktör Mattias Fagerholm.

 

 "Om vi fortsätter att utbilda enligt den endimensionella modellen, då ökar sannolikheten för att våra unga ska gå 'head on competition' med maskinerna"

Bildning i en digital tid - Hur påverkar digitaliseringen vårt kunskaps- och kompetensbehov? Lars Strannegård professor och rektor för Handelshögskolan i Stockholm

 

"Jag är glad att vi fick belägg för färdighetsämnena, hur viktiga de är"

 FSL:s fullmäktigeordförande Christoffer Sourander och styrelseledamot Linda Molander-Finell följer upp föreläsningen med kommentarer.