Uselt förhandlingsläge - FSL-medlemmar är beredda på strejk

En strejk vid Helsingfors universitet genomföras den 28 februari efter att förlikningsmannens medlingsbud förkastades av Bildningsarbetsgivarna. Utökade strejkvarsel har getts och berör nu bland annat våra medlemmar vid Åbo Akademi. Här sammanfattar vi förhandlignsläget inom den privata undervisningssektorn.

 

Universitetssektorn

Medlingsbudet inom universitetssektorn förkastades tisdagen den 27 februari, vilket innebar att personalen vid Helsingfors universitet strejkade onsdagen den 28 februari.

Om inga förhandlingsresultat nås förrän 6 mars strejkar man 7 mars 2018 klockan 0.00–24.00 även vid följande universitet:

 • Aalto-universitetet
 • Hanken Svenska handelshögskolan
 • Tammerfors universitet
 • Tammerfors tekniska universitet
 • Konstuniversitetet
 • Vasa universitet

Tisdagen den 28 februari utökades strejkvarslet med en tredje våg vid sammanlagt sju universitet och deras övningsskolor. Om inga förhandlingsresultat nås strejkar man dessutom den 14 mars 2018 klockan 0.00–24.00 vid följande universitet:

 • Åbo universitet
 • Åbo Akademi
 • Östra Finlands universitet
 • Jyväskylä universitet
 • Lapplands universitet
 • Lappeenranta tekniska universitet
 • Uleåborgs universitet
 • Åbo universitet
 • Åbo Akademi

Privata undervisningssektorn och yrkesinriktade vuxenutbildningscenter

Förhandlingsresultat har nåtts fredagen den 2 mars och därför har alla planerade strejker inhiberats. Avtalsperioden är två år. Under avtalsperioden betalas två allmänna förhöjningar och två lokala justeringspotter. Kostnadseffekten är drygt 3 procent, alltså snuddande nära den allmänna linjen i den pågående avtalsrörelsen. Läs mer på Tidningen Lärarens nyhetssida!

 

Vem förhandlar?

Inom universitetssektorn förhandlar huvudavtalsorganisationerna för universitetssektorn FOSU, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och Löntagarorganisationen Pardia.

För den privata undervisningssektorn förhandlar OAJ. 

Bildningsarbetsgivarna representerar arbetsgivaren.

 

- Vi har inte sett den här typen av konfliktåtgärder sedan mitten av 90-talet. Solidariteten sätts nu på prov och jag är säker på att stödet finns, säger Christer Holmlund, förbundsordförande vid FSL.

Förhandlingarna mellan FOSU/OAJ och Bildningsarbetsgivarna har stött på patrull. Arbetsgivarens löneanbud har varit betydlig lägre än vad man slagit fast för kommunalt och statligt anställda. Arbetsgivarna har också fört fram textändringar som skulle innebära betydliga försämringar och sänkt lön för de anställda.

Förhandlingsklimatet har varit dåligt. Holmlund klassar arbetsgivarens lönanbud som skamliga och de planerade textförändringarna som oacceptabla.

- Vi kommer att ta till de stridsåtgärder som krävs för vi värnar om våra nuvarande och kommande medlemmars anställningssituation. Vi accepterar inte sämre avtal för den privata undervisningssektorns lärare än för de kommunalt anställda, säger Holmlund.

Förhandlingarna pågår ända fram till strejkdagarna men nås inga resultat genomförs strejkerna. Nya strejkvarsel kan även ges om situationen kräver det.

Mer information för medlemmar

Vi kontaktar de medlemmar som berörs av strejkerna och informerar mera vartefter läget utvecklar sig. Alla medlemmar får den information de behöver per e-post, telefonsamtal eller sms.

Som en viktig åtgärd uppmanar vi våra medlemmar att kontrollera att kontaktuppgifterna är korrekt angivna i vårt elektroniska medlemsregister: https://www.koodata.net/fsl/ Det här är viktigt för att vi ska kunna nå er med information!

Du loggar in med ditt medlemsnummer (som finns på ditt medlemskort) och som lösenord anger du de fyra sista tecknen i din personbeteckning, ingår det en bokstav ska den skrivas med VERSALER. När du fyllt i rätt telefonnummer och e-postadress, klicka på knappen ”uppdatera” längst ner på sidan!

Har du frågor kring inloggningen till medlemsregistret kan du kontakta FSL:s kommunikatör Mirjam Heir-Lindström, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

#lärarnastrejkar

#opetlakossa


FSL kontaktar även föreningsordförandena i de föreningar som berörs i detta skede. FSL-medlemmarna är i de flesta fall en del av OAJ:s strejkorganisation lokalt.

#viäruniversitetet

#meolemmeyliopisto


Har ni frågor, stora som små, hör av er till oss!

Förbundsordförande Christer Holmlund, tfn 040 532 9800, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Förbundssekreterare Jan-Mikael Wikström tfn: 044 032 0329, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ombudsman Jens Mattfolk, tfn: 040 551 0023, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

För att följa med läget rekommenderar vi:

Webb:
www.fsl.fi
www.oaj.fi

Twitter:
@FSLararforbund
@Oajry

Facebook:
https://www.facebook.com/finlandssvenskalararforbund/
https://www.facebook.com/oajry/

Artikeln har uppdaterats den 5 mars kl. 09.40 med information om att ett förhandlingsresultat inom den privata undervisningssektorn har nåtts och att strejkerna därför inhiberats.

Artikeln har uppdaterats den 27 februari med information om att strejken vid Helsingfors universitet blir av och att ett tredje strejkvarsel inom universitetssektorn har getts.

Artikeln har uppdaterats den 26 februari kl. 09.30 med information om att strejken inom de privata skolorna och läroverken har utökats med en andra våg.

Artikeln har uppdaterats den 20 februari kl. 10.45 med information om att strejken inom universiteten har utökats med en andra våg.