Inneluftproblem sätter rektorerna i en omöjlig sits

Från att de första symtomen påträffas bland elever och lärare, till att skolfastigheten konstateras mögelskadad tar det allt för länge och är ytterst krångligt, anser rektorsgruppen vid Finlands Svenska Lärarförbund.

 

- Så mycket energi går åt till att ha torra väggar och huset i skick, konstaterar Agneta Torsell, som är rektor vid Bemböle skola, Lagstads skola och Rödskogs skola i Esbo och har erfarenhet av inneluftproblem.

 

Rektorernas roll när det kommer till inneluftproblem är komplicerad. De har det yttersta ansvaret för personalen och eleverna i skolan men begränsade möjligheter att som hyresgäst påverka fastighetens skick.

 

- Som rektor måste man känna till exakt vem man ska ringa för att det ska hända något. Om man inte envist bryter arm blir ingenting gjort, säger Torsell.

 

Rektorerna saknar egen personal med ansvar för skolfastigheterna

Rektorerna vid FSL är missnöjda över hur städ-, gårdskarls- och vaktmästaruppgifterna sköts i dagsläget.

 

- Man gör fel när man sparar in på den här personalen. Om skolorna skulle ha egna städare och vaktmästare som känner till och bryr sig om byggnaderna skulle man kanske lättare upptäcka fuktskador, säger Elise Kurtén, rektor vid Sirkkala skola i Åbo.

 

En tydlig handlingsplan behövs

Utbildningsanordnarna måste ha en handlingsplan för situationer när en misstanke om inneluftproblem väcks i en skola, det här för att minska på rektorns arbetsbörda och klargöra arbetsfördelningen mellan hyresgästen och hyresvärden.

 

FSL yrkar på skärpta och mera bindande kvalitetskriterier och inspektioner av skolfastigheterna.

 

- Allt för stora inbesparingar har gjort att underhåll och skötsel av skolbyggnaderna inte fungerar. Rektorerna hamnar i kläm här, säger FSL:s förbundsordförande Christer Holmlund.

 

Mer information:
Christer Holmlund, förbundsordförande, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn: 040 532 9800
Agneta Torsell, rektor vid Bemböle skola, Lagstads skola och Rödskogs skola, tfn: 09 816 32670
Elise Kurtén, rektor vid Sirkkala skola, tfn: 050 432 3658
Mirjam Heir-Lindström, kommunikatör, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. , tfn: 040 686 995