Låt inte vilan bli ett stressmoment

Ack dessa ljuvliga sommarmorgnar. Kliver i mina löpardojor och tar mig ut på en morgonrunda. Fåglarna kvittrar öronbedövande, grönskan är grönare än grön och det doftar sommar.

Doften för mig till mina barndomens somrar. Långa barfota somrar med massor av ”vad ska vi göra i dag?”.

Jag växte upp som ensambarn i en varm gemenskap med grannens barn. Vi levde ett typ av flockliv sommartid där de äldre tog hand om oss yngre, ett liv fyllt av spontana fantasilekar och drömmar. 

Smultronstället vid vägkanten, där bär efter bär träddes på ett timotejstrå och förvandlades till godsaker. Stolt visade vi varandra skörden, för att sen gå till mjölkpallen och under andäktig tystnad avnjuta läckerheterna.

Tar av mig löpskorna efter morgonrundan, vandrar barfota i gräset och andas.

För vår yrkeskår är sommaren speciell. Det är då man på riktigt kan andas ut och ta igen sig efter ett läsår med högt tempo, ständigt brus och många plikter. Men risken är att förväntningarna på sommaren blir för höga och vilan i sig ett stressmoment. Återhämtning är en färskvara som är svår att lagra. Det måste finnas möjlighet till nedvarvning i arbetsvardagen också. Sommaren får inte bli den enda tiden lärare och rektorer kan hämta andan. 

Ingen ledighet är tillräckligt lång för att komma ikapp sig själv efter månader av otillräcklighet i ett yrke där det alltid går att ”göra lite till”.

Vi måste planera arbetstiden noggrant och sen måste vi hålla oss till planen. Det måste också finnas en ärlig chans att hålla oss till planen. Just det här kommer vi att sätta extra mycket fokus på nästa läsår då vi dammar av en gammal kampanj kring lärarens grunduppgifter och respekten för avtalade arbetstider och -uppgifter. Vi måste bli bättre på att sätta ner foten.

Ingen ledighet är tillräckligt lång för att komma ikapp sig själv efter månader av otillräcklighet i ett yrke där det alltid går att ”göra lite till”.

Så ta nu det här med återhämtning på lagom allvar. Kravlösa barfota dagar, dagar utan planer är sådant som får mig att må bra. En fin evighetslång sommar behöver inte vara fylld av upplevelser, den är rik på att våga vara i stunden och göra ingenting. Att med en kaffe i handen se ut över vidderna en förmiddag ger ro och ork. Jag hoppas att din barfotasommar innehåller just det.

Sommarlovshälsningar, 
Inger Damlin, förbundsordförande

Ingers signatur