Sommarinfo 2024: Rabatter, påminnelser och viktiga förändringar för FSL:s medlemmar

Sommaren står inför dörren och som vanligt vill vi bjuda på lite tips kring förmåner och rabatter du som FSL-medlem kan utnyttja. Vi vill också informera om de förändringar som har skett under året som kan påverka dig om du till exempel blir arbetslös i samband med sommaruppehållet.


I den här artikeln

Du som är medlem i FSL har en personförsäkring i Turva som innefattar bland annat rese- och olycksfallsförsäkring. Du kommer väl ihåg att reseförsäkringen också gäller för resor i hemlandet, så länge de är minst 50 km från den egna bostaden, arbetsplatsen, studieorten eller fritidsbostaden. Dina barn under 20 år är också försäkrade under resan.

Turvas webbsida hittar man alla detaljer och villkor!

FSL:s medlemskort är digitalt och finns i vår egen app Lärarrummet. Logga in med egna bankkoder för att identifiera dig. Du hittar även den digitala versionen av ditt medlemskort när du loggar in på medlemsintran. Medlemskortet är samtidigt ditt försäkringskort. I det digitala kortet finns ett SOS-nummer till en internationell larmcentral som kan hjälpa dig med att hitta en passande vårdinrättning om det skulle behövas. Larmcentralen har öppet dygnet runt, tveka inte att ta kontakt!

 

Ett urval av förmåner och rabatter

Med ditt FSL/OAJ-medlemskort får du fler rabatter som kan vara till glädje under sommaren.

Har du tänkt dig en tur på havet i sommar? Tallink Silja erbjuder dig som FSL:are en uppgradering till silvernivån direkt när du ansluter dig till kundklubben Club One. Som silvermedlem får du till exempel mer rabatt på ordinarier resor. Läs mer om hur du ansöker om medlemskapet på vår medlemsintra!

Reser du med Eckerö Line får du 20 procent rabatt på reguljära resor och kryssningar. Under tiden 10.6-11.8.2024 är rabatten 10 procent. På vår medlemsintra hittar du produktkod och mer information om hur du bokar.

Sea Life i Helsingfors ger rabatt till FSL/OAJ-medlemmar. Den rabatterade biljetten kostar 15 euro per person (normalpris 22/18 euro). Visa upp medlemskortet i biljettkassan vid köpet. Rabatten gäller också personer som bor i samma hushåll. Rabatten kan inte kombineras med andra förmåner, rabatter, nätköp eller armband.

Till Tykkimäki-nöjesparken i Kouvola får du rabatt på inträdet när du visar upp ditt armband vid kassan:

  • Armband, över 120 cm 38 euro
  • Armband, under 120 cm 31 euro

Du kan också köpa också köpa ett Park Hopper-armband som gäller under samma dag i både Tykkimäki och Aquapark:

  • Park Hopper, över 120 cm 49 euro
  • Park Hopper, under 120 cm 45 euro


Kolla också in vår senaste förmån på friluftsmärket Garmins produkter. Rabatterna ligger mellan 15 och 35 procent och du hittar produkterna i den förmånsbutik som Garmin har öppnat för FSL:s och OAJ:s medlemmar. Logga in till medlemsintran för mer info! 

Om du har tänkt satsa på ett par nya solglasögon i sommar, påminner vi om att Synsam erbjuder dig som FSL:are på 25 procent rabatt. Vid Instrumentarium och Nissen får du 20 procent rabatt på solglasögon.

Som enskild besökare får du 2 euros rabatt när du visar upp ditt FSL/OAJ-medlemskort till nationalgalleriets museer. Du kan också köpa ett förmånligt årskort för 28 euro.

Läs mer om alla dina förmåner på vår webbsida och missa inte alla de rabatter och förmåner du erbjuds via Akavas förmånstjänst Member+. Till exempel:

  • City Sightseeing Hop On - Hop off i Helsingfors – 40 procent rabatt
  • Muminvärlden i Nådendal – Tvådagarsbiljett till priset av en endagsbiljett
  • Storytel – Ljudböcker och e-böcker gratis i 30 dagar

Logga in till Member+ och läs mer detaljer om rabatterna. Du måste registrera dig innan du loggar in första gången. Ange "FSL" i menyn för "Liitto".

Tyvärr finns webbplatsens information tillgänglig endast på finska. Vi beklagar det här men hjälper dig gärna med svenskspråkig information, kontakta vår avdelningssekreterare Anita Stark, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tfn 020 749 54 64, om det är något du undrar över.

Notera också att en del av förmånerna är specifikt förhandlade för OAJ-medlemmar och finns "bakom" ytterligare en inloggning som FSL-medlemmar inte kommer åt.

 

Om du insjuknar under sommaren

En skolplansch på ett skelett

Om du insjuknar under sommaruppehållet, är du i allmänhet inte tvungen att ansöka om tjänstledighet (sjukledighet) av din arbetsgivare för sjukdomstiden. Är du däremot arbetsoförmögen under den så kallade kalkylerade semestern (börjar den 16 juni och är olika lång bland annat beroende på antalet tjänsteår), har du rätt att få både lön och FPA:s sjukdagpenning under sjukdomsperioden.

Sjukdagpenningen kan du få efter självrisktiden - alltså dagen man insjuknar och nio därpå följande vardagar.

Eftersom de flesta anställda inom andra sektorer än undervisningssektorn har möjlighet att skjuta upp sin semester ifall de insjuknar under den, har lärarna beviljats denna rättighet i tjänstekollektivavtalen som en kompensation för den förlorade semesterperioden.

 

Om du är arbetslös i sommar

Du som är eller blir arbetslös under sommaravbrottet, du har väl inte glömt att anmäla dig som arbetssökande till TE-byrån?!

Dagpenning från Arbetslöshetskassan för undervisning och forskning kan betalas ut tidigast från den dagen du har anmält dig som arbetssökande. Dagpenningen från a-kassan är betydligt större än den som FPA betalar ut.

Den här sommaren påverkar också fler förändringar kring utkomstskyddet dig som arbetslös. Både periodiseringen av dagpenningen och den förlängda självrisktiden skjuter fram dagen för när du kan börja få inkomstrelaterad dagpenning. Läs mer i vår artikel!

Mer om hur du ansöker om dagpenning hittar du på a-kassans webbsida.

 

Tjänstledigheter under läsåret kan komma att minska sommarlönen

Skolgård

Från och med augusti 2023 gäller nya bestämmelser kring bland annat hur en lång oavlönad tjänstledighet påverkar lönen under sommaravbrottet.

– Ledigheter som minskar lönen för sommaravbrottet är till exempel alterneringsledighet eller studieledighet, säger FSL:s förbundssekreterare Pocke Wikström.

Avdraget görs till den del den oavlönade tjänstledigheten överstiger 60 kalenderdagar (gäller kommunalt anställd lärare). Avdrag görs inte om en lärartjänsteinnehavare har haft oavlönad ledighet under hela läsåret (12 månader) eller om lärarens oavlönade tjänstledighet som överstiger 60 kalenderdagar varar minst fram till början av den kalkylerade semestern 16.6. Den nya avtalsbestämmelsen gäller ledigheter som ansökts och beviljats efter 31.5.2023.

I den här artikeln beskriver vi hur minskningen av lönen beräknas och ger några räkneexempel för den kommunala och privata sektorn.

 

Uppdatera ditt medlemskap inför nästa läsår

Skärmdump från medlemsintran

Byter du jobb till hösten eller blir du kanske familjeledig? Kom ihåg att uppdatera dina medlemsuppgifter i medlemsintran. Med rätt kontaktuppgifter och information om din anställning kan vi betjäna dig på bästa sätt. 

Om du får en ny arbetsgivare bör du lämna in en ny fullmakt till din arbetsgivare så att medlemsavgiften dras av automatiskt av din lön.

Har du problem med att uppdatera uppgifterna? Hör av dig till oss, vi hjälper gärna! Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn: 020 749 54 64.

 

Studerande som börjar jobba på hösten?

För dig som varit studerandemedlem i FSLF och börjar jobba till hösten gäller det att ansöka om medlemskap i den lokala FSL-förening där du ska jobba. Via medlemsintran och sidan för dina medlemsuppgifter fyller du i information om arbetsgivare och arbetsplats. Du ansöker samtidigt om medlemskap i föreningen på orten du jobbar.

Genom att göra de här ändringarna i medlemskapet ger vi din arbetsgivare fullmakt att dra av medlemsavgiften från din lön och du håller medlemskapet i FSL aktivt.

 

Frågor?

Jens Mattfolk och Pocke Wikström på FSL

Vår ombudsman Jens Mattfolk och vår förbundssekreterare Pocke Wikström svarar gärna på era frågor om lagar och avtal. Ring eller mejla! Vår avdelningssekreterare Anita Stark hjälper er med frågor kring förmåner och rabatter. Här hittar du våra kontaktuppgifter.

Under tiden 1.7–1.8.2024 är FSL:s kansli stängt. Du är välkommen att mejla oss under tiden så tar vi kontakt så fort vi är tillbaka.

Vid brådskande ärenden när kansliet är stängt, ber vi dig kontakta förbundsordförande Inger Damlin, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 040 089 7300.