Strejkvarsel inom privata undervisningssektorn

Fackförbunden OAJ, JHL och Jyty varslar om strejk inom den privata undervisningssektorn. Strejkvarslet gavs till riksförlikningsman Anu Sajavaara och Bildningsbranschen måndagen den 8 april 2024 klockan 14. Strejken skulle pågå den 23–24 april i utvalda privata läroanstalter främst i stora städer.


Artikeln har uppdaterats 9.4 med information om att Bildningsbranschen avbryter uppbärandet av medlemsavgift och 22.4 med kontaktuppgifter till strejkorganisationen i Tammerfors.

Strejkvarsel har getts inom den privata undervisningssektorn för att påskynda förhandlingarna som pågått sedan i februari men avslutats utan resultat. OAJ, JHL och Jyty varslar om en två dagar lång strejk den 23–24 april i privata läroanstalter i stora städer.

Svenska samskolan i Tammerfors är den svenskspråkiga skola som omfattas av strejken. Utöver det här omfattas följande skolor av strejkvarslet:

  • Helsingin suomalainen yhteiskoulu
  • Herttoniemen Yhteiskoulu ja reaalilukio
  • Hyria Koulutus Oy
  • International School of Helsinki
  • Kalevan lukio, Tampere
  • Kouluyhdistys Pestalozzi Schulverein Skolföreningen – Helsingin saksalainen koulu
  • Kulosaaren Yhteiskoulu
  • Lahden yhteiskoulun säätiö
  • Lauttasaaren Yhteiskoulu
  • Oulunkylän Yhteiskoulu
  • Pohjois-Haagan Yhteiskoulu
  • Suomen Diakoniaopisto – Sdo Oy (bortsett från campuset i Uleåborg)
  • Tampereen yhteiskoulun lukio
  • Töölön Yhteiskoulu
  • Viipurin reaalikoulu - Maunulan Yhteiskoulu ja Helsingin Matematiikkalukio

Om en avtalslösning inte nås inleds strejken och gäller arbetsskift som börjar mellan tisdagen den 23 april klockan 00.01 och onsdagen den 24 april klockan 23.59.

Strejken omfattar inte nödvändiga arbetsuppgifter som behövs för att genomföra IB-gymnasiernas slutprov, skolornas rektorer, de OAJ-medlemmar som är organiserade via Opsia eller KEA, lärare i Suomen Diakoniaopisto (campuset i Uleåborg).

Strejken omfattar inte heller sådana uppgifter, som om de avbryts kan orsaka en fara för medborgarnas liv, hälsa eller säkerhet eller att egendom äventyras.

 

Varför har man varslat om strejk?

Strejkvarslet bygger på ett gemensamt beslut, med vilket man vill påskynda avtalsförhandlingarna.

– Tillsammans är vi alltid starkare säger OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos.

OAJ strävar alltid till att nå avtal i första hand genom förhandlingar, men denna gång beslöt vi att varsla om strejk efter intensiva förhandlingar.

– Det är inte fråga om en politisk strejk utan med denna strejk försvarar vi lärarnas avtalsvillkor, påminner OAJ:s organisationschef Kaj Raiskio.

– Det är viktigt att även den privata undervisningssektorn fortsätter utgöra en attraktiv arbetsplats med konkurrenskraftiga arbetsvillkor för lärarna. Det här är helt avgörande, inte minst för den finlandssvenska yrkesutbildningen och de svenska språköskolorna i framtiden, säger Inger Damlin ordförande för FSL.

 

Bildningsbranschen avbryter uppbärande av medlemsavgift

Bildningsbranschen bestämde sig som väntat för att avbryta uppbärandet av medlemsavgift inom den privata undervisningssektorn efter att de mottagit strejkvarslet från OAJ, JHL och Jyty. Det här är i linje med EK:s medlemsförbunds agerande den senaste tiden. Så här gjorde Bildningsbranschen även under strejken 2022 inom den privata undervisningssektorn.

FSL utreder betalningssituationen tillsammans med medlemmarna när avtalsläget har fått en lösning. Situationen kräver alltså inte att du som medlem vidtar några åtgärder i det här skedet.

 

Information till våra medlemmar

De FSL-medlemmar som omfattas av strejken har idag fått mer information per sms och e-post om praktiska frågor, strejkbidrag och tidpunkten för vårt informationstillfälle.

Vid eventuella frågor kan du vända dig till den lokala lärarföreningen i Tammerfors (Ulrika Wallén, strejkchef, 040 595 4394 och Sabina Lindholm-Järvinen, styrelseledamot i FSL, lärare i Svenska samskolan i Tammerfors, 0405815029)