Arbetet är inte livet - Christoph Treier tipsar om återhämtning i arbetet

Sömn, mikropauser och att skilja på arbete och fritid kan hjälpa dig i återhämtningen, enligt livsstilscoachen Christoph Treier.

- Det absolut viktigaste när det gäller återhämtning är sömnen. Sover du hela tiden för lite fungerar du inte. Sömnbrist påverkar hjärnan på samma sätt som om du skulle ha 0,8 promille alkohol i blodet, säger Treier.


Återhämtning på arbetsplatsen

Lärarens vardag är ofta hektisk med korta pauser och lite tid för återhämtning under själva arbetsdagen. Treier rekommenderar så kallade mikropauser för att varva ner också på arbetsplatsen.

- Det kan räcka med en kort andningsövning på en till två minuter för att få dig att slappna av. Det kan också hjälpa att röra sig långsammare, inte stressa från ett ställe till ett annat utan medvetet röra sig långsammare. Det här skickar signaler till hjärnan om att det inte är någon stress, säger han.”Tala om annat än arbete”

- Det kan kännas som ett bra sätt att processa arbetet att prata med kollegor om det som händer i klassrummet, men det kan också göra dig mera stressad. Om du inte kan koppla av fortsätter stresshormoner att produceras i din kropp och du känner dig fortfarande stressad, säger Treier.

Han rekommenderar att man pratar om annat än arbetet då man sitter i lärarrummet.

- Arbetet är viktigt, men arbetet är inte livet, säger han.

Självreglering är viktigt för lärare

Självreglering är ett viktigt verktyg när det gäller att bekämpa utbrändhet. Enligt Christoph Treier är det bra försöka skilja på jobb och fritid.

- Försök att lämna jobbet på jobbet, säger han.