Finlands svenska lärarförbunds undersökning i maj 2024 visar att skolledarnas arbetsbild är splittrad med ständigt förändrade krav och arbetsbördan är tung. Dessutom är intresset för skolledarskap svagt och det finns siffror som visar att många av de nuvarande skolledarna går i pension inom de närmaste tio åren. Nu behövs åtgärder för att säkra ett hållbart, meningsfullt och gott ledarskap i våra skolor även i framtiden.
Hösten 2024 startar Svenska folkskolans vänner (SFV) tillsammans med Finlands svenska lärarförbund (FSL), kommuner med svenskspråkig utbildning, Södra Finlands svenska rektorsförening och Österbottens svenska rektorsförening programhelheten Meningsfullt ledarskap – kollegialt stöd och ledarskapsutveckling.
– Många skolledare önskar mer kollegialt stöd och tid för kompetensutveckling. Genom programmet erbjuder vi en helhet som stärker ledarskapet, meningsfullheten och självförtroendet i skolledarrollen. Målsättningen är välmående skolenheter med ett hållbart och gott ledarskap och ökad attraktion för yrket, säger Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning på SFV och tidigare rektor i Gymnasiet Grankulla samskola.
Programmet innehåller fyra olika delar som stödjer varandra: mentorsprogram, stödfunktioner för mentorerna, kollegiala månadsträffar med gruppcoachning samt möjligheter till indiviuell coachning.
– Rektorsyrket i Svenskfinland är inne i en svacka och därför är det enormt värdefullt att vi nu har åstadkommit ett konkret program som kommer göra skillnad för våra rektorer. Som intressebevakare uppmanar vi arbetsgivarna att dra sitt strå till stacken och erbjuda rektorerna möjligheten till mentorering och coaching. Med gemensamma krafter kan och ska vi öka attraktionskraften till yrket, säger Inger Damlin, ordförande för Finlands svenska lärarförbund.
Bland de organisationer som står bakom programhelheten finns en samsyn kring utmaningarna som dagens skolledare står inför och en stark vilja att tillsammans stärka förutsättningarna för ett hållbart ledarskap och välmående, samt höja yrkets dragningskraft.
– Jag är oerhört glad över att organisationer som arbetar för skolledare på olika plan nu samarbetar genom det här programmet. Det är en förutsättning för att vi ska lyckas göra en effektfull insats, säger Niklas Wahlström.
--
Mer information:
Inger Damlin, ordförande
Finlands svenska lärarförbund
040 089 7300
Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning
Svenska folkskolans vänner
050 548 2100