Att prioritera rätt är lätt - utbildningen är vår superkraft

FSL presenterar sina valteman för kommunalvalet 2021:

Finlands svenska
 lärarförbund vill se långsiktiga och modiga beslut för en attraktiv finlandssvensk skola. Kommunens starkaste varumärke är en utbildningssektor av hög kvalité och där finns inga genvägar. Framtidens kommunala beslutsfattare måste måna om att varje kugghjul i maskineriet rullar, bara då kan man uppnå personalen och elevernas fulla potential och få verksamheten att blomstra.

 

Tänk långsiktigt, nytt och modigt och alltid med den finlandssvenska skolan nära hjärtat  

Kommunens uppdrag stavas i allt högre grad skola och utbildning, inte minst om social- och hälsovården flyttar till landskapen. Den förändrade befolkningsstrukturen i kombination med ekonomiskt svåra tider förutsätter långsiktiga och genomtänkta beslut, framför allt för den finlandssvenska skolan.  

Med kunniga beslutsfattare, som känner sig bekväma med de utbildningspolitiska frågorna kan vi garantera en jämlik utbildning och hög kvalité. Vi vill att den finlandssvenska skolan ska vara attraktiv och ge varje individ lika möjligheter att växa. 

FSL kan skola och utbildning och vi sitter på värdefulla erfarenheter, ett genuint intresse och en stor kunskap om utbildningsfältet - våga fråga oss! En god dialog mellan beslutsfattare och fältet är avgörande och vi lovar att vi kommer att göra vad vi kan för att bidra till ett gott samarbete på gräsrotsnivå 

“Lärarna tog ett digitalt jättekliv under pandemin. Nu behöver kommunerna matcha och satsa på utrustning och fortbildning."

Anna Nylund, klasslärare, Korsholm

Investera i skolan – det är alltid en bra affär 

 

En utbildningssektor av hög kvalité är det bästa varumärket för kommunen. Att satsa på skola och utbildning är den enda investeringen som garanterat betalar sig tillbaka. Genom tillräckliga medel till tjänsterna inom utbildning och fostran, sparar man på sikt i kommunens andra områden. 

En kommun som satsar resurser på utbildningen utgör en attraktiv arbetsgivare som lockar till sig behöriga och kompetenta lärare och skolledare. 

Tillräckliga resurser för utbildningen behövs idag för att morgondagens barn och unga ska må bra, hitta en meningsfull sysselsättning och bli en aktiv del av vårt samhälle. 

“Tillräckligt små undervisningsgrupper är en förutsättning för att läraren ska ha tid för alla elever. Alla elever har rätt att få uppmärksamhet.”  

Sebastian Lindqvist, lektor och biträdande rektor, Borgå

Kan 1 + 1 bli 3 i skolan?  

Skolan är ett maskineri där varje kugghjul är viktigt för att det ska rulla. En kommun med beslutsfattare som inser det här och verkligen månar om alla delar i helheten har goda förutsättningar att skapa en utbildningssektor som mår bra och utvecklas.  

Lärare med förmän som har tid för såväl pedagogiskt ledarskap som personalledning trivs på jobbet. En rektor som har tid att leda är a och o för verksamheten i skolan. 

En modern arbetsgivare förstår också att om man investerar i undervisningspersonalens välbefinnande, kompetensutveckling och yrkesstatus ger det ringar på vattnet och andas långsiktighet och värdighet. Med en hög lärarstatus utgör skolorna lockande arbetsplatser som garanterar högklassig undervisning. Mår lärarna bra, mår skolan bra. 

Med tillräcklig tillgång på elevvårdspersonal, till exempel psykologer och kuratorer, blir skolan den plats där varje individ kan vara sig själv och må bra, en skola som inspirerar till lärande.

“En förutsättning för hållbar utveckling av samhället är investering i kunskap, kompetens och välmående. Knappa resurser tär på krafterna!“

Jeanette Lindroos, lektor, Nagu

 

I vår valbroschyr presenterar vi konkreta uppmaningar till kommunerna: https://www.fsl.fi/component/edocman/2732-att-prioritera-ratt-ar-latt-utbildningen-ar-var-superkraft/download

Här kan du läsa mer om FSL:s kampanjarbete kring Kommunalvalet 2021.

 

Kafferast med FSL – vi träffar kandidater

Under våren 2021 bjuder FSL:s lokala lärarföreningar kommunalvalskandidater på en pratstund över en kopp kaffe på skolans gård. Vi vill på ett tryggt sätt beskriva hur vi ser på verkligheten i våra skolor och utbildningsenheter, vad som funkar och vad som krävs av framtidens beslutsfattare.  

Vi sitter på värdefulla erfarenheter, ett genuint intresse och en stor kunskap om utbildningsfältet. Vi ser fram emot diskussionerna under våra kafferaster i vår! 

FSL kommer att sända en del av kafferasterna live på antingen Instagram eller Facebook, håll utkik! #kaffemedfsl  

 

Följ vår kampanj på #samhälletssuperkraft

Hur många möten har en rektor på en dag? Vilken känsla går läraren hem med efter att undervisat 200 studerande? Vilka effekter ser man av de ekonomiska prioriteringar kommunen gjort? 

Våra traditionella lärarskuggningar får en annan form under det här kommunalvalet. Istället för att bjuda in kandidaterna till skolorna, kommer vi att via händelser på FSL:s instagramkonto kunna följa med både lärare och rektorer i deras vardag och ställa frågor.

Facebook Twitter Instagram 

Kontakta oss:

Inger Damlin, förbundsordförande, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 040 532 9800 
Mirjam Heir-Lindström, kommunikatör, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 040 686 9959