Flaggan på halvstång

Skjutningen i Viertolan koulu i Vanda där ett barn skjuter andra barn är fullkomligt ofattbar och det finns inte ord för att beskriva tragedin. Vi vet att barn kan ha svårigheter att bemästra sina känslor och att en tolvåring inte kan förstå konsekvenserna av sina handlingar med samma omdöme som en vuxen.

Det är samhällets uppgift och ansvar att skydda barn men i det här fallet har samhället fullkomligt misslyckats och konsekvenserna är förödande. Mina tankar är hos alla berörda.

När samhället småningom går från en akut chockfas in i en sorgefas önskar jag att diskussionen som följer tar fasta hur vi kan förbättra det förebyggande elevhälsoarbetet och att vi fortsätter identifiera riskfaktorerna i samhället. Att vi ökar den positiva särbehandlingen och inte sopar problemen under mattan.

Vi omges av en våldskultur som livnär sig på de ungas behov av uppmärksamhet, känsla av samhörighet och beundran.

Illamåendet i skolvardagen i dag är utbrett och mångfacetterat. Det går inte att förbise. Samhällets hårda värderingar, respektlösa politiska diskussioner och fientliga kultur på sociala medier plockas upp av den unga generationen och är ständigt närvarande i de ungas liv. Mobbning är ett allvarligt problem och utanförskap ett växande fenomen. Vi omges av en våldskultur som livnär sig på de ungas behov av uppmärksamhet, känsla av samhörighet och beundran.

De som jobbar inom skolan och har länge och desperat efterlyst konkret hjälp med de ungas allt sämre mående och ökade våldsamhet,men fortsättningsvis lämnas vi ensamma att lösa problemen. Skolan har varken kompetens, kapacitet eller tillräckliga resurser att egen hand hantera de problem som gror inom hemmen och samhället. Ett starkt sektorövergripande arbete behövs, och det behövs nu.

I våra skolor är säkerhetsfrågorna prioriterade. Planerna är omfattande, det utförs regelbundna inrymnings- och utrymningsövningar och centrala låssystem hör till rutinen i våra skolorJag skulle hellre vilja rikta blickarna mot brister i lagstiftningen kring elevvården, kommunernas trängda ekonomi och undervisningspersonalens allt sämre förutsättningar för att skapa skoltrivsel och välmående bland elever och studerande.

Det är läge för beslutsfattare att fråga sig: Stöder liggande lagstiftning elevvårdsarbetet? Ska elevvårdsstrukturer se ut så som de gör? Är välfärdsområdet rätt plats för elevhälsan?

Och slutligen: Det går inte att spara skolan. Växande barn och ungdom har rätt till en trygg skolmiljö.

Ingers signatur


FSL:s ordförande Inger Damlin deltog i Yle Vegas debatt "Slaget efter tolv" den 3 april 2024, för att diskutera tryggheten i skolan.