Sarastia – suck! 

Helsingfors stad tog i bruk löneräkningsprogrammet Sarastia i april. Och problemen som genast rullade in fortsatte även under våren och sommaren.

FSL deltog tillsammans med OAJ och andra fackorganisationer i en demonstration för arbetstagares rätt till lön i början av hösten. I sig en helt absurd demonstration att demonstrera för att få lön, som i sig borde vare en självklarhet.

Trots att borgmästaren under demonstrationen lovade att problemen skulle åtgärdas inom ett par månader så har det facto ingen förbättring skett. Våra lärare i Helsingfors vittnar fortfarande i denna dag om uteblivna löner, uteblivna tillägg och obegripliga lönekvitton.

För att inte tala om den oro man ute på fältet känner över att staden inte gett löneuppgifter till inkomstregistret på ett sådant sätt som en arbetsgivare bör göra.

Alla har rätt till lön, och rektorer ska inte behöva vara löneräknare.

Uteblivna löner har synts i pressen, men det att rektorerna plötslig har varit tvungna att agerasom stadens nya löneräknare skulle också vara värt att lyfta upp.Tidigare har rektorns uppgift varit att delge löneräknarna nödvändiga uppgifter. I nuläget räknar rektorerna löner och matar in penningsummorna i systemet. Förklaringar i systemets olika rutor ska ifyllas. Löneräknar-rektorn vet kanske inte riktigt vart man ska sända blanketter. Blanketter kommer i retur, och lärarlöner förblir obetalda.

OAJ har gjort en JO-anmälan angående stadens förfarande, eftersom staden under en lång tid allvarligt har förbisett sina lagliga skyldigheter.

Alla har rätt till lön, och rektorer ska inte behöva vara löneräknare. Vill Helsingfors vara en attraktiv arbetsgivare även framöver så är det mer än bråttom att få en fungerande löneutbetalning.

Ingers signatur