En trygg skola vilar på tillit

Världens bästa skola bygger på tillit och respekt i alla lägen. I världens bästa skola råder en öppen och tillåtande skolkultur. Värdegrunden är välkomnande. Värdegrundsarbetet är kontinuerligt och inkluderande. I världens bästa skola råder ett starkt tillsammans – vår skola. Den skolan vill vi lärare och rektorer vara med och bygga.

Det finns oerhört många vackra exempel på skolkulturer med ett starkt tillsammans. Trots det kan vi inte blunda för att det i dag är beklagligt många lärare som vittnar om aggressiva, hotande vårdnadshavare som kontaktar lärare och rektorer. Kontakter som söker syndabockar och fullkomligt saknar tillit till skolpersonal. Kontakter som i värsta fall kan klassas som trakasserier. Det här är en reell utmaning i skolan 2022, ett läge vi måste ta på allvar för att allas bästa.

Det här läget löser vi inte genom att stå och se på och se svartvitt på saken. Det löser vi inte genom att frånta oss ansvar. Ansvaret för samarbetet mellan hem och skola vilar på skolan, men ansvaret för respektfull kommunikation inkluderar såväl vårdnadshavare som skola.

Visst kan vi lyfta Wilma som syndabock och visst kan vi luta oss mot att pandemin gjort skada. Men vi kan aldrig någonsin låta osakligt bemötande vara acceptabelt.

Det digitala infosamhälle vi lever i ställer krav på dialogen. Den utvecklingen är svår att backa. Istället har vi all orsak att förhålla oss till och göra upp spelregler för digital kommunikation och framförallt har vi orsak att ta ansvar.

Världens bästa skola bygger på tillit, inte på övervakning.

Det finländska skolsystemet vilar på tillit. Tillit till att alla kan sin sak, och jobbar för barns och ungdomars bästa. Den tilliten skapar trygghet och ger goda förutsättningar för välmående och lärande.

Mandat att utbilda lärare har våra universitet. De behärskar sitt område. Undervisning på universitetsnivå baseras på forskning. Relationskompetens är en del av dagens lärarutbildning. Det är faktum som jag aldrig någonsin vill ifrågasätta. Det litar jag på.

Världens bästa skola bygger på tillit, inte på övervakning. Trygghet är en grundförutsättning för lärande. En trygg skola vilar på tillit. Elever är aningen skyddslösa – det är ett tecken på att tilliten till skolan sviktar. Det är ett underkännande av dagens skola. 

Jag vill höja blicken och se framåt mot ett gott samarbete mellan hemmen och skola. FSL tror att det samarbetet bygger på tillit, värdegrundsarbete och samsyn. I världens bästa skola finns ett gemensamt intresse för en god skolkultur, och det intresset formar tryggheten för framtiden.

Ingers signatur