Nytt strejkvarsel inom den privata sektorn

Fackförbunden OAJ, JHL och Jyty varslar om en ny strejk inom den privata undervisningssektorn. Strejkvarslet gavs söndagen den 28 april 2024 klockan 22. Strejken skulle pågå i fyra dagar, den 13–16 maj, i 25 privata läroanstalter. För FSL:s del omfattas Svenska samskolan i Tammerfors av strejken.


Beslutet om strejk har fattats gemensamt av förbunden OAJ, JHL och Jyty. Syftet med ytterligare ett strejkvarsel är att visa att man menar allvar och att man är beredd att fortsätta stå upp för attraktiva arbetsvillkor och en rättvis lönelösning för den privata undervisningssektorn.

– Den här rundan blev precis så svår som vi förutspådde. Exportmodellen spökar och ord som attraktionskraft väger lätt hos arbetsgivaren, som hänvisar till den allmänna linjen. Vi måste varsla om en utvidgad strejk för att ha en chans att uppnå någon av våra målsättningar. Nu behövs medlemmarnas solidaritet och vilja att kämpa för den privata undervisningssektorns attraktionskraft i Finland, säger Jens Mattfolk, ombudsman på FSL.

En strejk kommer att genomföras under fyra dagar, den 13–16 maj, om ett förhandlingsresultat inte nås tidigare. Arbetsinställningen gäller arbetsturer som inleds mellan tisdagen den 13 maj klockan 00.01 och torsdagen den 16 maj klockan 23.59.

Förhandlingarna med Bildningsbranschen inleddes i februari men avslutades som resultatlösa. Förhandlingarna under ledning av riksförlikningsmannen har inte heller lett till ett resultat och medlingsbudet förkastades fredagen den 19 april.

 

"Vi strejkar för barnen”

Svenska samskolan i Tammerfors är den svenskspråkiga skola som omfattas av strejken. Sammanlagt deltar 25 privata skolor och läroinrättningar i strejken i maj.

– Vi strejkar för barnen. Vi vill att de ska få bra lärare också i framtiden. Det handlar om attraktivitet, sade Lasse Koskinen i Tammerfors under strejken den 23–24 april.

För FSL:s del berörs ungefär 25 medlemmar av det nya strejkvarslet. De här medlemmarna har förbundet kontaktat via sms och e-post.