FSL:s medlemmar inom småbarnspedagogiken i huvudstadsregionen strejkar den 31 januari 2024

OAJ ordnar en politisk strejk 31.1.2024, som omfattar småbarnspedagogiken i Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda. FSL:s medlemmar som är anställda i arbetsavtalsförhållande deltar i strejken.


Styrelsen för undervisningssektorns fackorganisation OAJ beslutade om strejken vid sitt möte förra veckan. FSL:s representant Sebastian Lindqvist deltog i mötet.

Med strejken mostsätter vi oss regeringens planer på försämringar i arbetslivet. Här kan man läsa mera om hur regeringens planer kan påverka vanliga FSL:ares arbetsliv.

FSL:s ordförande Inger Damlin konstaterar att det är ett stort steg att ta till en politisk strejk.

Inger 30

- Men i det läge vi nu befinner oss har vi inga val, vi kan inte godkänna exportmodellen. Det skulle vara ett bakslag för den kvinnodominerade offentliga sektorn och våra medlemmar. I en tid av sjunkande lärresultat och lärarbrist är försämrade arbetsvillkor ingen bra sak.

Läs mer om läget på arbetsmarknaden i vår medlemstidning Läraren.

OAJ har under hösten föreslagit förhandlingar om arbetsmarknadsmodellen och alternativa lösningar till de centralaste arbetslivsfrågorna.

– I ett inflammerat läge behövs pragmatism och förmåga till kompromisser av alla parter. Jag önskar särskilt att regeringen hittar ett ledarskap med vars hjälp vi kan lösa det spända arbetsmarknadsläget. Nu skulle det vara klokt att förhindra att läget tillspetsas ytterligare, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.

Läs också (på finska) OAJ:s gemensamma ställningstagande med Fackförbundet Jyty, där man vädjar till att behålla avtalsfriheten och förlita sig på förhandlingsvägen.

 

Info för medlemmar som strejkar

De FSL-medlemmar som omfattas av strejken har idag fått mer information per e-post om praktiska frågor, strejkbidrag och tidpunkten för vår digitiala infoträff inför strejken. 

Vid frågor kan du vända dig till den lokala strejkledningen eller våra rådgivare Jens Mattfolk (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) eller Pocke Wikström (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) på förbundskansliet.