OAJ godkänner inte universitetsavtalet

OAJ har för sin del förkastat förhandlingsresultatet gällande universitet och övningsskolor. OAJ:s inkomst- och lönepolitiska kommitté tog ställning till saken igår och OAJ:s styrelse idag den 5 april, skriver OAJ på sin webbplats.

OAJ godkänner inte förhandlingsresultatet för universitetens och övningsskolornas avtal. Eftersom det är FOSU som är den förhandlade parten, är det förhandlingsorganisationens beslutande organ som tar det slutliga beslutet.

Tidigt på söndagen den 3 april nåddes ett förhandlingsresultat mellan Bildningsarbetsgivarna, FOSU, JHL och Pro om det allmänna kollektivavtalet för universitet. Förhandlingsresultatet omfattar bland annat avtalsändringar som förutsätts till följd av familjeledighetsreformen.

OAJ:s ordförande Olli Luukkainen anser att förhandlingsresultatet för universitet och övningsskolor är rent ut sagt uselt.

– OAJ kan ingalunda godkänna att anställningsvillkoren för medlemmarna försämras i avtal. Förhandlingsresultatet för universiteten och särskilt för övningsskolorna är så skralt att vi inte vill godkänna det, säger Luukkainen.

FSL-medlemmar som omfattas av avtalet arbetar som universitetslärare vid Åbo Akademi eller lärare vid Vasa övningsskola.

Vi berättar mera om avtalsinnehållet efter att de olika organisationerna har behandlat förhandlingsresultatet.

Texten är baserad på OAJ:s nyhet.