Fyra frågor om permitteringar

Coronakrisen är utmanande för kommunernas ekonomi och vi hör nu så gott som dagligen om samarbetsförhandlingar och permitteringshot. FSL har fått många frågor gällande permitteringar och vi har samlat svar på fyra av de vanligaste här. 

 

1. Många kommuner samarbetsförhandlar och det pratas om permitteringar – vilka FSL-medlemmar riskerar att permitteras?

Största delen av FSL:s medlemmar är lärare inom grundläggande utbildningen eller gymnasiet. Eftersom alla ämnen också under dessa undantagstillstånd ska undervisas och bedömas finns arbetet kvar och lärarna kan inte permitteras på grund av produktionsorsaker.

 

2. Hur går det till när man permitteras?

I kommunerna har undantagstillståndet inte medfört några ändringar i hur länge samarbetsförhandlingar ska föras eller tiden för meddelande om permittering. Då det gäller den privata sektorn har tiden som samarbetsförhandlingar ska föras förkortats till fem dagar.

 

3. Hur länge kan man permitteras?

Man kan permitteras antingen på viss tid eller tillsvidare. Gäller samarbetsförhandlingarna inom kommunen permitteringar på över 90 dagar ska samarbetsförhandlingar föras i 6 veckor.

 

4. Hur tryggar man sin inkomst under en permittering?

Blir man permitterad kan man ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från Lärarnas Arbetslöshetskassa. Viktigt är att anmäla sig som arbetslös arbetssökande senast första permitteringsdagen vid arbets- och näringsbyrån.