Så här får det inte gå till - lärarfacket ordnar manifestation 23.11

Prognoserna utlovar regn och rusk men det hindrar inte över 60 FSL:are och 800 OAJ:are att vilja marschera för en vettigare arbetsmarknadspolitik. Med vår manifestation den 23 november i Helsingfors tänker vi visa att regeringens planer på försämringar inom arbetslivet inte är acceptabla. 

 

Med start klockan 16.00 den 23 november marscherar vi längs gatorna i Helsingfors för att uttrycka vår åsikt kring regeringens arbetsmarknadspolitik.

Inger Damlin

– Vi står enade för trygghet i arbetslivet och en vettig löneutveckling. Många gula FSL-västar kommer att lysa upp Helsingfors centrum under den här politiska manifestationen, säger Inger Damlin, FSL:s förbundsordförande.

De som deltar i manifestationen är också utrustade med ficklampor för att kasta ljus över missnöjet med de planerade försämringarna. Följ FSL på Instagram så får du våra uppdateringar från manifestationen!

FSL:s medlemmar i Kyrkslätt, Esbo-Grankulla, Helsingfors, Vanda, Sibbo och Borgå deltar i manifestationen.

Läs mer (på finska) på OAJ:s webbsida:
Valot päälle!

 

Regeringen vill begränsa lärarnas löneutveckling

Alla lärare

Regeringens planerar reformer i arbetslivet som skulle synas i vanliga FSL:ares plånbok, vardagspussel och arbetshälsa. Den exportdrivna arbetsmarknadsmodellen får mest kritik. Den skulle innebära att löneklyftan mellan den privata och offentliga sektorn får fortsätta växa.

– I klartext handlar det uppenbarligen om att regeringen inte vill att den kommunala avtalsuppgörelsen från våren 2022 ska upprepas, skriver Mattias Fagerholm, chefredaktör för tidningen Läraren.

FSL:s fullmäktige motsätter sig regeringens arbetsmarknadsplaner som inte bara försämrar den enskilda löntagarens position utan också skadar hela yrkets status.

– En vettig löneutveckling är nödvändig för att locka folk till läraryrket och få dem att stanna kvar i branschen, säger Christoffer Sourander, fullmäktigeordförande. 

 

Arbetsmarknadsparterna förhandlar om alternativa lösningar

Dagen efter manifestationen, 24.11, inleds förhandlingar om en ny arbetsmarknadsmodell. Det här har lärarfacket efterlyst hela hösten och även om arbetsminister Satonen inte är den som håller i rodret, ser OAJ:s ordförande Katarina Murto postivit på möjligheten att ta fram en alternativ lösning.

oaj murto katarina by leena koskela073

– Arbetsmarknadsmodellen måste även ta hänsyn till den offentliga sektorn och olika branscher, säger hon.