Medlemskapet i FSL lönar sig - också under sommaren

I den här artikeln har vi samlat det viktigaste du som FSL:are behöver ha koll på under sommaruppehållet. Det gäller bland annat din reseförsäkring och din rätt till sjukdagpenning och a-kassa. Här får du också tips på rabatter som du kan utnyttja i sommar.

 

 

Din reseförsäkring gäller även resor inom Finland

Du som är medlem i FSL har en personförsäkring i Turva som innefattar bland annat rese- och olycksfallsförsäkring. Du kommer väl ihåg att reseförsäkringen också gäller för resor i hemlandet, så länge de är minst 50 km från den egna bostaden, arbetsplatsen, studieorten eller fritidsbostaden. Dina barn under 20 år är också försäkrade under resan.

På Turvas webbsida hittar man alla detaljer och villkor!

FSL:s medlemskort är nuförtiden digitalt och finns i vår egen app Lärarrummet. Logga in med egna bankkoder för att identifiera dig. Du hittar även den digitala versionen av ditt medlemskort när du loggar in på medlemsintran. Medlemskortet är samtidigt ditt försäkringskort. I det digitala kortet finns ett SOS-nummer till en internationell larmcentral som kan hjälpa dig med att hitta en passande vårdinrättning om det skulle behövas. Larmcentralen har öppet dygnet runt, tveka inte att ta kontakt!

 

Ett urval av förmåner

Med ditt FSL/OAJ-medlemskort får du fler rabatter som kan vara till glädje under sommaren.

Sea Life i Helsingfors ger rabatt till FSL/OAJ-medlemmar. Den rabatterade biljetten kostar 15 € /person (normalpris 22/18 €). Visa upp medlemskortet i biljettkassan vid köpet. Rabatten gäller också personer som bor i samma hushåll. Rabatten kan inte kombineras med andra förmåner, rabatter, nätköp eller armband. 

Till Tykkimäki-nöjesparken i Kouvola får du rabatt på inträdet när du visar upp ditt armband vid kassan:

  • Armband, över 120 cm 36 €

  • Armband, under 120 cm 29 €

Du kan också köpa också köpa ett Park Hopper -armband som gäller under samma dag i både Tykkimäki och Aquapark:

  • Park Hopper, över 120 cm 42 €

  • Park Hopper, under 120 cm 36 €

Som enskild besökare får du 2 euros rabatt när du visar upp ditt FSL/OAJ-medlemskort till nationalgalleriets museer Konstmuseet Ateneum, museet för nutidskonst Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff.

Du kan också köpa ett förmånligt årskort för 28 euro.

Du som FSL-medlem har utöver det här tillgång till en mängd rabatter och förmåner via Akavas förmånstjänst Member+. Till exempel:

  • Finlayson - 20% rabatt på ett köp

  • Storytel - 40 dagar gratis lyssning (100 h)

  • Scandic Hotels - En uppgradering direkt till nivå 2 när du blir medlem i Scandic Friends

Du måste registrera dig innan du loggar in till Member+ första gången. Ange "FSL" i menyn för "Liitto".

Tyvärr finns webbplatsens information tillgänglig endast på finska. Vi beklagar det här men hjälper dig gärna med svenskspråkig information, kontakta vår avdelningssekreterare Anita Stark, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tfn 020 749 54 64, om det är något du undrar över. Notera också att en del av förmånerna är specifikt förhandlade för OAJ-medlemmar och finns "bakom" ytterligare en inloggning som FSL-medlemmar inte kommer åt.

 

Om du insjuknar under sommaren

Om du insjuknar under sommaruppehållet, är du i allmänhet inte tvungen att ansöka om tjänstledighet (sjukledighet) av din arbetsgivare för sjukdomstiden. Är du däremot arbetsoförmögen under den så kallade kalkylerade semestern (börjar den 16 juni och är olika lång bland annat beroende på antalet tjänsteår), har du rätt att få både lön och FPA:s sjukdagpenning under sjukdomsperioden. Sjukdagpenningen kan du få efter självrisktiden - alltså  dagen man insjuknar och nio därpå följande vardagar.

Eftersom de flesta anställda inom andra sektorer än undervisningssektorn har möjlighet att skjuta upp sin semester ifall de insjuknar under den, har lärarna beviljats denna rättighet i tjänstekollektivavtalen som en kompensation för den förlorade semesterperioden.

Uppdatera ditt medlemskap inför hösten

Byter du jobb till hösten eller blir du kanske föräldraledig? Kom ihåg att uppdatera dina medlemsuppgifter. Med rätt kontaktuppgifter och information om din anställning kan vi betjäna dig på bästa sätt. 

Om du får en ny arbetsgivare bör du lämna in en ny fullmakt till din arbetsgivare så att medlemsavgiften dras av automatiskt av din lön.

Har du problem med att uppdatera uppgifterna? Hör av dig till oss, vi hjälper gärna! Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn: 020 749 54 64.

Studerande som börjar jobba på hösten?

För dig som varit studerandemedlem i FSLF och börjar jobba till hösten gäller det att nu ansöka om medlemskap i den lokala FSL-förening där du ska jobba. Via medlemsintran och sidan för dina medlemsuppgifter fyller du i information om arbetsgivare och arbetsplats. Du ansöker samtidigt om medlemskap i föreningen på orten du jobbar. 

Genom att göra de här ändringarna i medlemskapet får din arbetsgivare fullmakt att dra av medlemsavgiften från din lön och du håller medlemskapet i FSL aktivt. 

 

Om du är arbetslös i sommar

Du som är eller blir arbetslös under sommaravbrottet, du har väl inte glömt att anmäla dig som arbetssökande till TE-byrån?!

Dagpenning från Arbetslöshetskassan för undervisning och forskning kan betalas ut tidigast från den dagen du har anmält dig som arbetssökande. Dagpenningen från a-kassan är betydligt större än den som Fpa betalar ut. 

Läs mer om hur du ansöker på a-kassans webbsida.

 

Frågor?

Vår förbundssekreterare Pocke Wikström och vår ombudsman Jens Mattfolk svarar gärna på era frågor om lagar och avtal. Ring eller mejla!

Under tiden 3.7-4.8 är FSL:s kansli sommarstängt. Du är välkommen att mejla oss under tiden, så tar vi kontakt så fort vi är tillbaka. 

Vid brådskande ärenden ber vi dig kontakta förbundsordförande Inger Damlin, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 040 089 7300