Från läromedel till lärresurs – på svenska i Finland

Finlands svenska lärarförbund ordnar en heldag med fokus på lärresurser den 31 augusti i Akavahuset i Helsingfors. På förmiddagen har vi glädjen att lyssna på inlägg av bland andra undervisningsminister Li Andersson, forskaren Linda Mannila samt Pernilla Granlund, lärare som författat egna läromedel. Välkomna!

Programmet strömmas som bäst via vår Facebooksida, klicka dig vidare: https://www.facebook.com/finlandssvenskalararforbund/videos/559759701877598/

Tid: Tisdagen den 31 augusti klockan 10–12.15
Plats: Akavahuset i Helsingfors (programmet strömmas på FSL:s facebooksida och bandas)
Anmälan: Tyvärr kan vi enligt rådande rekommendationer inte längre erbjuda en möjlighet att delta på plats. Vi kontaktar dem som redan anmält sig. Vi hänvisar till vår strömning av programmet istället. 
Program*:

- Välkomstord
Inger Damlin, förbundsordförande för FSL
Fsl2020 fridalonnroos 17

- Förutsättningarna för att garantera kvalitativt goda lärresurser på svenska i Finland
Minna Kelhä, generaldirektör för Utbildningsstyrelsen
Minna Kelhä

- Finlandssvenska särdragsaspekter – tillgång, kvalité och behovsanalys för våra lärresurser
Gun Oker-Blom, författare av rapporten ”Den svenskspråkiga utbildningen i Finland: särdrag, utmaningar, utvecklingsbehov och förslag till åtgärder”
Gun Oker-Blom

- Att bana väg för de digitala lärresurserna – infrastruktur och kompetens två nyckelfaktorer
Linda Mannila, forskare
Linda Mannila

- Erfarenheter från fältet: Lärare som författar egna läromedel
Pernilla Granlund, religionslärare, Borgå
Pernilla Granlund

Hurudant ansvar kan och bör ministeriet ta för läromedelssituationen?
Li Andersson, undervisningsminister
Li Andersson

*Justeringar i programmet kan förekomma

- Paneldiskussion: Var klämmer skon?
Tidningen Lärarens chefredaktör Mattias Fagerholm modererar en diskussion mellan Nils Saramo, Läromedelschef vid Schildts & Söderströms, Pernilla Granlund, lärare och läromedelsförfattare, Niclas Grönholm, ledare inom fostran och utbildning i Helsingfors stad och Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning vid Svenska folkskolans vänner.

 

Pressträff

Runt klockan 12.15 ges journalister en möjlighet att intervjua talarna från förmiddagens program. Sänd gärna era intervjuförfrågningar på förhand. På grund av coronaläget är en del talare på plats och andra på distans.

Frågor och anmälan: senast 30.8 till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Diskussionerna fortsätter under eftermiddagen

FSL har till eftermiddagen bjudit in centrala aktörer för en rundabordsdiskussion om framtidens utmaningar och möjligheter för lärrersurser på svenska i Finland. I diskussioner kommer bland annat bokförlagen, Utbildningsstyrelsen, Svenska kulturfonden, Folktinget, representanter för FSL, lärare, med flera delta.

Läs förbundsordförande Inger Damlins kolumn på temat: 

"Lärresurser och läromedel är i teorin beaktat för oss som minoritet genom statlig finansiering. Understödets storlek räcker ändå inte till för att garantera likvärdiga förutsättningar för lärare, elever och studerande i jämförelse med dem som går i den finska skolan. Nya läroplaner kräver nya, differentierade och digitaliserade lärresurser av hög kvalitet. Att ge lärare en möjlighet att välja är också viktigt för att se till att den finlandssvenska skolan håller jämna steg med den finska och att alla elever behandlas jämlikt."