Lärarföreningen i Vasa lanserar egen webbsida - ”Det underlättar att jobba med proffs”

Vasa svenska lärarförening är en av FSL:s största lokalföreningar med över 350 medlemmar. Föreningen har nyligen lanserat en egen webbsida. Vi vill att människor som söker Vasa svenska lärarförening på nätet ska hitta den info de behöver och komma direkt till vår sida, säger lärarföreningens ordförande Jenny Teir.

 

Teir berättar att man inom styrelsen en längre tid funderat på hur man kan nå ut till alla medlemmar, potentiella medlemmar och andra som vill komma i kontakt med föreningen.

- Alla medlemmar har inte ett skolombud på sin arbetsplats så vi kan inte förlita oss enbart på den länken. Vi har en facebooksida men alla medlemmar finns inte på Facebook och e-post är inte alltid heller den smidigaste lösningen. Dessutom vill vi att människor som söker Vasa svenska lärarförening på nätet ska hitta den info de behöver och komma direkt till vår sida, säger Teir. 



Skärmdump från webbsidan där Vasa svenska lärarförening presenterar sina skolombud. 

Den största nyttan med den nya webbsidan är att den samlar all information på samma ställe, med tydliga strukturerade sidor, säger Teir.

 

Ta hjälp utifrån

Lärarföreningen har tagit hjälp med byggandet av sidan och bett om offerter på uppbyggnad och webbhotell och även fotografering för att få lämpliga skolmiljöbilder med lärare i föreningen.

- Sen byggde vi upp webbsidan utgående från styrelsens beslut i samarbete med företaget och vi fick handledning i uppdatering och uppbyggnaden av sidan.

 

”Arbetet med webben ska inte belasta en enskild person i styrelsen”

Teirs tips till andra FSL-föreningar är att tillsammans fundera på vad föreningen behöver och hur mycket man är beredda att satsa rent ekonomiskt.

- Ta hjälp av någon som kan webbsidor, det underlättar att jobba med proffs. Titta runt på olika webbsidor och hitta tips och lösningar som kunde fungera för er. Arbetet med webben ska inte belasta en enskild person i styrelsen och sidans existens ska heller inte hänga på en person. Det är bra att flera personer har tillgång till sidan och kan uppdatera, då är systemet inte så sårbart.


På webbsidan ser man tydligt vem som sitter i styrelsen, vem som fungerar som skolombud och vem som är fötroendemän. 

 

För den som vill komma i kontakt med föreningen med frågor kring webbsideprojektet kan skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

Värt att satsa på kommunikationen ute i föreningarna

För de flesta FSL:are är lokalföreningen den viktigaste kanalen till fackförbundet. Med en aktiv och tilltalande kommunikation skapar man samhörighet och ett större engagemang i föreningen. 

En bra kommunikation är en förutsättning för hela förbundets existens och något FSL ständigt vill förbättra. Med bra dialog, båda internt och externt, kommer vi långt!


En egen webbsida är kanske ett ambitiöst alternativ och inte nödvändigtvis det första steget man tar i föreningen. En facebooksida man regelbundet uppdaterar med information och puffar är ett bra och ganska enkelt sätt, kika till exempel på hur Helsingfors svenska lärarförening håller kontakten till sina medlemmar via sin facebooksida eller hur Esbo-Grankulla lärarförening gör via Instagram.

Att regelbundet skicka ut ett kort och informativt e-post till medlemmarna är garanterat också uppskattat och visar att föreningen är aktiv. Här kan man enkelt puffa för kommande evenemang eller göra medlemmarna uppmärksamma på en facklig fråga som diskuteras i den egna regionen.

En bra kommunikation är en förutsättning för hela förbundets existens och något FSL ständigt vill förbättra. Med bra dialog, båda internt och externt, kommer vi långt!

Behöver ni tips är det bara att kontakta kommunikatören Mirjam Heir-Lindström, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn: 040 686 9959, för att bolla idéer.