Kom ihåg dina rättigheter också under sommaren

Vad gör jag om jag blir sjuk på sommaren? Eller om jag byter arbetsplats till hösten? Här har vi samlat info som kan vara bra att minnas under ledigheten.

 

Om du byter jobb eller blir föräldraledig:

Byter du jobb till hösten eller blir du kanske föräldraledig? Kom i så fall ihåg att uppdatera dina medelemsuppgifter i vårt register.

Då du loggar in i registret behöver du ditt medlemsnummer (finns på OAJ/FSL-medlemskortet) och slutdelen i din personbeteckning. Om du får en ny arbetsgivare ska du dessutom lämna in en ny fullmakt till din arbetsgivare så att medlemsavgiften dras av automatiskt av din lön.

Har du problem med att uppdatera uppgifterna eller kanske tappat bort ditt medlemskort? Hör av dig till oss, vi hjälper gärna! Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn: 020 749 54 64. 
 

Om du är arbetslös i sommar:

Du som är eller blir arbetslös under sommaravbrottet kan ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från Lärarnas A-kassa. Den ersättningen är betydligt större än den som Fpa betalar ut. 

Anmäl dig som arbetssökande till TE-byrån senast den första dagen som du är arbetslös.

 

Om du insjuknar under sommaren:

Om du insjuknar under sommaruppehållet, är du i allmänhet inte tvungen att ansöka om tjänstledighet (sjukledighet) av din arbetsgivare för sjukdomstiden. Är du däremot arbetsoförmögen under den så kallade kalkylerade semestern (börjar den 16 juni och är olika lång bland annat beroende på antalet tjänsteår), har du rätt att få både lön och sjukdagpenning under sjukdomsperioden. Sjukdagpenningen kan du få efter självrisktiden - alltså insjukningsdagen och nio därpå följande vardagar.

Eftersom de flesta anställda inom andra sektorer än undervisningssektorn har möjlighet att skjuta upp sin semester ifall de insjuknar under den, har lärarna beviljats denna rättighet i tjänstekollektivavtalen som ett substitut för den förlorade semesterperioden.

 

Om du ska på resa i sommar:

Är du på väg på resa i sommar? Då minns du väl att reseförsäkringen är en av våra medlemsförmåner också under sommaren! Vi vill påminna om att reseförsäkringen också gäller för resor i hemlandet, så länge de är minst 50 km från den egna bostaden, arbetsplatsen, studieorten eller fritidsbostaden. På Turvas webbsida hittar man alla detaljer och villkor!

 

Övrigt

Du har väl inte missat sommarförmånen till alla FSL-medlemmar? En gratis bok från till exempel Förlaget.

Mellan den 22 juni och 2 augusti är kansliet stängt men vi betjänar dig som har ett akut ärende:

22.6-10.7.2020 Jan Mikael Wikström, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 020 749 54 67

10.7-31.7 Jens Mattfolk, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 020 749 54 70

I ärenden som inte är brådskande, återkommer vi gärna till dig i augusti