Kom ihåg dina rättigheter också under sommaren

Arbetslös i sommar? Kom ihåg din dagpenning från A-kassan. Sjuk i sommar? Kom ihåg att du har rätt till både lön och sjukpenning för en period. Här samlar vi tips inför sommaravbrottet. 


Om du är arbetslös i sommar

Du som är eller blir arbetslös under sommaravbrottet kan ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från Lärarnas A-kassa. Den ersättningen är betydligt större än den som Fpa betalar ut. 

Anmäl dig som arbetssökande till TE-byrån senast den första dagen som du är arbetslös.

 

Om du insjuknar under sommaren

Om du insjuknar under sommaruppehållet, är du i allmänhet inte tvungen att ansöka om tjänstledighet (sjukledighet) av din arbetsgivare för sjukdomstiden. Är du däremot arbetsoförmögen under den så kallade kalkylerade semestern (börjar den 16 juni och är olika lång bland annat beroende på antalet tjänsteår), har du rätt att få både lön och sjukdagpenning under sjukdomsperioden. Sjukdagpenningen kan du få efter självrisktiden - alltså insjukningsdagen och nio därpå följande vardagar.

Eftersom de flesta anställda inom andra sektorer än undervisningssektorn har möjlighet att skjuta upp sin semester ifall de insjuknar under den, har lärarna beviljats denna rättighet i tjänstekollektivavtalen som ett substitut för den förlorade semesterperioden.

Om du byter jobb eller är/blir föräldraledig

Byter du jobb till hösten eller blir du kanske föräldraledig? Kom i så fall ihåg att uppdatera dina medelemsuppgifter.

Om du får en ny arbetsgivare ska du dessutom lämna in en ny fullmakt till din arbetsgivare så att medlemsavgiften dras av automatiskt av din lön.

Du som är moderskaps- eller föräldraledig under skolornas sommarlov (dock så att du har varit ledig minst 72 dagar), har möjlighet att träda i tjänst för tiden då sommarlovet infaller. Rättigheten är en kompensation för att du som lärare inte har möjlighet att flytta fram din sommarledighet, så att den inleds först då föräldraledigheten avslutas.

Har du problem med att uppdatera uppgifterna eller kanske tappat bort ditt medlemskort? Hör av dig till oss, vi hjälper gärna! Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn: 020 749 54 64

Din reseförsäkring gäller även resor inom Finland

Vi vill påminna om att din reseförsäkring också gäller för resor i hemlandet, så länge de är minst 50 km från den egna bostaden, arbetsplatsen, studieorten eller fritidsbostaden. På Turvas webbsida hittar man alla detaljer och villkor!

 

Frågor?

Vår förbundssekreterare Jan-Mikael Wikström och vår ombudsman Jens Mattfolk svarar gärna på era frågor om lagar och avtal. Ring eller mejla!


Under juli 2021 betjänar vi dig med ett brådskande ärende enligt följande: 

1-11.7
Jan Mikael Wikström, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 020 749 54 67

12-20.7
Jens Mattfolk, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 020 749 54 70

20-31.7
Inger Damlin, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 040 089 7300

I ärenden som inte är brådskande, återkommer vi gärna till dig i augusti.