OAJ:s fullmäktige väljs - så här kandiderar du

Som ledamot i OAJ:s fullmäktige representerar du FSL bland 150 ledamöter. Till uppdraget hör bland annat att dra upp riktlinjer för förhandlings- och avtalsmålen. De FSL:are som sitter i fullmäktige nu, säger att uppdraget har gett dem ett brett kontaktnät och en ypperlig möjlighet att delta i den skolpolitiska debatten.

 

Så här svarar FSL:s representanter i OAJ:s fullmäktige på frågan, vad får man ut av uppdraget?

 

- Ett kontaktnät i regionen över språkgränser och ett kontaktnät lärargrupper och ämnesgrupper emellan. Fullmäktigearbetet ger också en direkt insyn i vad som är på gång inom utbildningspolitik och naturligtvis även lönefrågor.

 

- Det är mycket värdefullt att få insikt i andra regioner och få en större nationell överblick på utbildningsfältet. Men den största behållningen är nog ändå de personliga kontakter man knutit till folk.

 

- En chans att föra fram tankar och åsikter från FSL till OAJ i inlägg men också som klämmar och/eller motioner.

 

 

 

Till uppdraget hör naturligtvis en del formella uppdrag, som att utse OAJ:s styrelse och ordförande, besluta om verksamhetsplan och budget samt godkänna organisationens strategi. Du kan läsa mer detaljer om fullmäktiges uppgifter på OAJ:s webbsida (på svenska).

 

Fullmäktige samlas i Helsingfors i regel två gånger om året. För att kunna delta i möten och diskussioner är det bra om man behärskar finska. 

 

 Hur ställer jag upp?

  • Alla FSL-medlemmar (inte studerande eller pensionärer) kan kandidera.

  • Varje kandidat måste ställas upp av en valmansförening bestående av tre röstberättigade FSL:are.

  • Valmansföreningen utser ett ombud som senast 15.1.2018 skickar in en Stiftelseurkund till FSL:s valsekreterare Jan-Mikael Wikström.

  • Kandidaterna presenteras på webben och i tidningen Läraren under vårvintern.

 

FSL har sju platser i OAJ:s fullmäktige. FSL utgör en egen valkrets.

 

Uppdatera dina medlemsuppgifter inför valet

Alla FSL-medlemmar (förutom pensionärer och studerande) har rätt att rösta i valet. För röstningsförfarandet är det viktigt att du har angett rätt kontaktuppgifter, arbetsplats och arbetsgivare i medlemsregistret. Gå in och kolla att uppgifterna är rätt! Du loggar in med ditt medlemsummer och slutdelen i din personbeteckning.

 

Sprid ordet

Förbundskansliet uppmanar alla medlemsföreningar att aktivt informera om valet och sporra medlemmarna att kandidera och förstås rösta. Som valsekreterare fungerar FSL:s förbundssekreterare Jan-Mikael Wikström, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tfn: 020 749 54 67.

 

Hur går valet till?

  • Ett elektroniskt förhandsval ordnas 19.2-4.3.2018.

  • Urneval ordnas av medlemsföreningarna 26-27.3.2018.

  • Resultatet publiceras 5.4.2018.

  • Det nya fullmäktige samlas första gången i maj 2018.