Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL - januari 2018

Nyheter från FSL - januari 2018
 

Nyheter från FSL

den 22 januari 2018

 

I detta nyhetsbrev:

 

Vårt nyhetsbrev skickas nu till alla FSL-medlemmar

nyhetsbrev

För många av er är det här ert första nyhetsbrev som dyker upp i inboxen. Vi tycker att alla våra medlemmar ska få tillgång till facklig information en gång i månaden, därför har vi lagt till er på vår e-postlista.  


Vårt nyhetsbrev innehåller en sammanfattning av aktuella frågor, tips och nyttig information. Om du inte är intresserad av det här nyhetbrevet i fortsättningen kan du förstås enkelt avprenumera genom att klicka på länken längst ner i det här brevet.

 

Försök med årsarbetstid

Ett förhandlingsresultat med tanke på årsarbetstid har uppnåtts. Nu är det upp till OAJ:s styrelse att behandla ärendet under sitt möte 26.1.2018. Godkänns förhandlingsresultatet innebär det att försöken borde inledas redan hösten 2018. Försöken ska var småskaliga, vilket innebär att bara några få skolor skulle omfattas av dem. Försöken bygger på frivillighet hos lärarna. FSL målsättning är att få med en finlandssvenska skola i försöket.

 

Nu förhandlas det om nya avtal

Våra nuvarande avtal löper ut 31.1.2018. I och med det har förhandlingar inletts med målet att uppnå resultat före 31.1. Förhandlingsmålen är ställda och utöver löneförhöjningar strävar man även efter att avtala om ett löneprogram. Avsikten med löneprogrammet är att skillnaderna i löneutveckling ska minska mellan den offentliga och privata sektorn. Bland förhandlingsmålen finns även tankar om kompensation för den tidsbundna nedskärningen i semesterpenningen som konkurrensavtalet medförde.

 

Tidningen Lärarens chefredaktör Carl-Erik Rusk bloggar om "Löner å sånt" - håll dig uppdaterad om avtalsförhandlingarna genom att läsa den.

 

Educa-besökare, kom ihåg att printa ut din namnskylt!

Nu är det bara några dagar kvar till Educamässan i Helsingfors. Mässan är gratis men du måste registrera dig som besökare, enklast gör du det på förhand. Kom ihåg att printa ut din namnlapp så går det smidigt vid ingången! 

 

FSLs paneldiskussion

Boka gärna in vår paneldiskussion med start kl. 13.00 i Hörnan på fredag. Bland annat idrottsprofilen Mikaela Ingberg och vår förbundsordförande Christer Holmlund deltar och diskuterar hur man kan ta vara på lärarkårens motivation. 

 

I vår monter kan du titta in och äta ett äpple, få lite nackmassage och diskutera lön och anställning med oss. Missa inte heller det svenskspråkiga kvarterets gemensamma utmaning till dig! Löser du korsordet får du ett pris av oss som du kan bära med dig efter mässan. 

 

Vårens kurser och möten

Först ut är förtroendemannakursen i februari (du hinner ännu anmäla dig!) och sedan föreningskursen i mars. Vill du redan pricka in tiderna för vårens fullmäktigemöte i april och kongressen i juni hittar du all information du behöver på vår webbsida. Vi ses! 

 

Motioner till kongressen 2018

Vi ordnar förbundskongress den 6-7 juni i Helsingfors. FSL:s medlemsförningar kan skicka in motioner till kongressen fram till den första mars 2018.

kongress motioner

Motionen kan handla om nästan vad som helst som berör FSL:s verksamhet eller angelägenheter. Den kan till exempel beröra en organisatorisk fråga eller en fråga om löner, arbetsvillkor eller skolpolitik som ni vill att förbundet ska jobba för. 

 

Tio kandidater ställer upp i OAJ:s fullmäktigeval

På vår webbsida har vi publicerat namn och nummer för de tio kandidater som vill representera FSL i OAJ:s fullmäktige. Vi har sju platser att fylla. Valet av medlemmar till OAJ:s fullmäktige inleds med elektronisk förhandsröstning 19.2 – 4.3.2018. Urneval ordnas 26 – 27.3.2018.

 

Din rösträtt i valet

Rösträtt har varje medlem i en FSL-förening som har betalat medlemsavgiften och finns i medlemsregistret 1.1.2018 och som inte efter det datumet har avsagt sig medlemskapet eller uteslutits ur föreningen. Pensionärer och studerandemedlemmar har inte rösträtt.

 

Du kan kolla din rösträtt under tiden 16.1 – 24.1.2018 genom skicka en e-postförfrågan till förbundssekreterare Jan-Mikael Wikström (jan-mikael.wikstrom@fsl.fi). Ange "rösträtt" som ämne för mejlet.

 

Lärarstuderande om framtiden och drömjobbet

20180119 135535

Runt 40 lärarstuderande deltog i evenemanget ”How to get a lärarjobb” i Vasa fredagen den 19 januari. Vi tog pulsen på fyra av dem och frågade bland annat hur väl förberedda de känner sig på lärarjobbet. Jag hoppas på stöd av rektorn och kolleger, säger Elin Hassel.

 


Medlemsförmån på tandvård

Tandvårdsföretaget ONNI hammas erbjuder våra medlemmar (och era familjemedlemmar) rabatt på tandvård från och med januari 2018. Du får 50% rabatt för ditt första vårdbesök och sedan 15% som fortsatt förmån på normalprissatta behandlingar. Här hittar du mer information om hur du utnyttjar din förmån.

 

Ny ekonomisekreterare på förbundet

Vi välkomnar Lis-Britt Bergman till förbundet! Från och med den 15 januari 2018 jobbar hon som ekonomisekretererare på 80%. Hennes kontaktuppgifter är lis-britt.bergman@fsl.fi, tfn: 040 630 0224.

 
Vill du avsluta din prenumeration på Nyheter fån FSL? Klicka här!