Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL 15.8.2022

Nyheter från FSL 15.8.2022

Nyheter från FSL

augusti 2022

‍ 

Skolstartens underbara magi

Skolstart är inte pirrigt bara för eleverna många nya lärare inleder sin karriär i dessa dagar. FSL önskar er stort lycka till och välkomnar er som medlemmar i vårt förbund!

På vår webbplats hittar du nyttig information om hur din lön är uppbyggd, hur du tar hand om ditt arbetsvälmående och vilka rättigheter och skyldigheter du som lärare har. Kom ihåg att du alltid kan vända dig till oss när du behöver råd och stöd!
Läs gärna förbundsordförande Inger Damlins kolumn om skolstarten:
 
"Just nu är det om möjligt viktigare än någonsin att värna om orken i vardagen för att bibehålla känslan av hanterbar arbetssituation och arbetsglädje. Yrket är toppen om de yttre förutsättningarna ligger rätt."  

‍ 

Det blev ett avtal

Efter en exceptionell avtalsrunda med en historisk strejk nåddes i juni ett nytt kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal. Samtidigt avtalades även lärarnas eget UKTA-avtal. FSL är nöjda med flera av avtalets element samt det faktum att den långa arbetsfreden ger arbetsro i samhället och i skolan.

‍ 

‍ 

Kom med på demonstrationen Förfallodag 24.8

FSL deltar i demonstrationen Förfallodag som ordnas på Senatstorget i Helsingfors den 24 augusti klockan 16. Under demonstrationen som arrangeras av fackförbunden OAJ och JHL protesterar vi mot de långvariga problemen med löneutbetalningen inom Helsingfors stad. 

Avtal också för privata undervisningssektorn

Efter segslitna förhandlingar slöt avtalsparterna också inom den privata undervisningssektorn äntligen ett avtal i augusti. Avtalet ger en löneförhöjning enligt den allmänna linjen och förändringar gällande familjeledigheterna.

‍ 

Nya tjänste- och arbetskollektivavtalet UKTA

Avtalet som 8.6 godkändes för kommunsektorn ger också ram för undervisningssektorns UKTA-avtal. OAJ och KT förhandlade sinsemellan om UKTA som träder i kraft som en del av det kommunala helhetspaketet. 

‍ 

‍ 

FSL och FSS: Dags att ta itu med bristen på läromedel på svenska

Det råder brist på högkvalitativa läromedel i de svenskspråkiga gymnasierna, och läroböckerna blir sällan färdiga i tid. En undersökning som FSL genomfört bland sina medlemmar visar att lärarna upplever omfattande brister i läromedlen. Det försätter svenskspråkiga studerande i en ojämlik situation, säger Finlands Svenska Lärarförbund FSL. Det här är ett faktum som också Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS har påtalat under sitt årsmöte, där en motion om bristfälliga läromedel godkändes.

‍ 

‍ 

Uppdatera dina uppgifter

Inled gärna höstterminen med att kontrollera att dina uppgifter stämmer genom att logga in i medlemsintran med bankkoder! Förutom kontaktuppgifter är det viktigt att vi har rätt uppgifter om ditt arbetsförhållande, din arbetsgivare och dina eventuella avbrott för till exempel moderskapsledighet, alterneringsledighet eller studieledighet. 

 

Kontrollera också att medlemsavgiften till FSL dras av lönen som den ska. Vanligtvis sköts det automatiskt med en fullmakt du har gett din arbetsgivare men det är skäl att dubbelkolla det här på din lönespecifikation. 

‍ 

Rektorskurs  23–24.9

Det finns ännu några platser kvar till höstens rektorskurs i Tammerfors 23–24.9! Vi tar del av föreläsningar av Anna Bertills (Kommunicera smart som chef) och Christoph Treier (Att lära känna dig själv), bekantar oss med juridik för rektorn och diskuterar Rektorsbarometern 2021.

‍ 

FSL stöder Ukraina

I många år har FSL skickat ut en lärarkalender till alla er medlemmar. Under det senaste året har vi utarbetat en hållbarhetspolicy som berör all vår verksamhet. Som ett led i vårt arbete mot en mer hållbar organisation har förbundet i år valt att avsluta kalenderproduktionen. Med anledning av det pågående kriget i Ukraina har FSL:s styrelse beslutat att i år i stället göra en donation till Rädda Barnen.

‍ 

Blogg: Brett rop efter behöriga lärare

"Det är ovanligt många skolor som de sista dagarna inför skolstarten desperat ropat efter personal. Ropen är inte på något vis regionala utan hörs från alla delar av Svenskfinland. Klasslärarbristen har det talats om länge, likaså bristen på speciallärare och specialklasslärare. Det har även vidtagits konkreta åtgärder för att täppa till bristen. Men det tycks inte räcka till."

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi