Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

november 2023

‍ 

"Vi kommer inte sitta tysta i klassen"

Många löntagare går sämre tider till mötes, undervisningspersonalen utgör inget undantag. Lärarfacket har genom påverkan försökt sätta stopp för arbetsmarknadsreformerna men arbetsminister Arto Satonen signalerar att man går vidare med planerna. Lärarfacket OAJ meddelade därför förra veckan att man kommer att ta till organisatoriska åtgärder. En politisk manifestation ordnas den 23 november i Helsingfors som också FSL deltar i. 

‍ 

‍ 

Så här kan regeringens planer förändra vanliga FSL:ares arbetsliv

Klassläraren Katrin, rektorn Petra och lärarstuderanden Sami är bara några av alla de som kommer att påverkas negativt om regeringens planer för arbetsmarknaden går i lås. Försämringarna skulle synas i plånboken, vardagspusslet och arbetshälsan. Facket är beredd att idka påtryckning för att försvara löntagarnas ställning.

‍ 

‍ 

Educa 2024 - vi träffas och nätverkar

Om några månader får vi äntligen fylla mässgolvet med inspirerande, tankeväckande och aktuellt program med fokus på skola och utbildning igen. I det svenskspråkiga kvarteret Hörnan på Educa 2024 bjuder vi på ett fullspäckat program för alla längs hela utbildningsstigen. Educamässan är det största bildningsevenemanget i Finland och inträdet är helt gratis. 

‍ 

Privata sektorns
grundlöner steg

Från och med 1.10. 2023 steg grundlönerna inom den privata sektorn och en justeringspott på 0,73 procent fördelades. I samband med löneförhöjningen flyttades erfarenhetstillägget vid tre år till grundlönen. 

‍ 

Löneförändringar under ferier och sommaren

Med de nya avtalsbestämmelserna som trädde i kraft 1.8.2023 preciserar man hur en oavlönad tjänstledighet före en kort ferie påverkar lönen under ferien och hur en lång oavlönad tjänstledighet påverkar lönen under sommaravbrottet.

‍ 

‍ 

FSL:s fullmäktige sammanträder

Den 15-16 november möts förbundets högsta beslutande organ för ordinarie höstmöte. På agendan finns stadgeenliga ärenden som till exempel budget och verksamhetsplan. FSL:s fullmäktigeledamöter kommer att behandla två motioner, ett initiativ och en fråga som inkommit till mötet.  

‍ 

Elevantalet bibehålls i Kristinestad tack vare ukrainska elever

Hösten 2022 inleddes terminen i Kristinestad med 140 ukrainska elever i skolorna. Staden har med öppna armar tagit emot flyktingarna, inte bara av humanitära skäl. Eleverna utgör också ett välkommet tillskott i det sviktande elevunderlaget. De flesta väljer ändå att integreras på finska.

‍ 

Rektor? Kom på kurs!

Den 19-20 januari ordnar FSL rektorskurs i Helsingfors. Nu kan vi bekräfta att Mikaela Nylander, statssekreterare till undervisningsminister Anna-Maja Henriksson, besöker oss och utlovar ett utbildningspolitiskt pass med en frågestund. I kursprogrammet ingår även föreläsningar kring aktuella juridiska teman och avtalsvillkor för rektorer. Givetvis blir det mingel och middag också, hoppas vi ses! 

‍ 

‍ 

Avtalsväktarna - skriv så svarar vi! 

Våra rådgivare Jens Mattfolk och Pocke Wikström bjuder in alla FSL:s lärare till ett direktsänt Q&A-webbinarium den 30 november kl. 15.00. Under den här eftermiddagen svarar de på era frågor om till exempel arbetstid, rättigheter, skyldigheter och arbetsbelastning. Webbinariet är en del av vår kampanj Nu får det räcka! Skicka in din fråga via vårt formulär! 

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi