Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL 12/2022

Nyheter från FSL 12/2022

Nyheter från FSL

december 2022

‍ 

Medlemskortet blir digitalt 

Vi följer i OAJ:s fotspår och går den 1 januari över till att använda enbart elektroniska medlemskort. Medlemskortet kommer att finnas tillgängligt i appen Lärarrummet, som är gratis att ladda ner. Medlemskortet finns redan sedan tidigare i medlemsintran, så den som inte har smarttelefon kan logga in på medlemsintran på webben och själv skriva ut sitt medlemskort. Inloggning till medlemsintran och till medlemskortet i appen sker med egna bankkoder. 

 

I samband med lanseringen av medlemskortet i appen ordnar vi en kampanj med utlottning. Håll utkik i våra kanaler för mer information senare i december!

‍ 

Vi närmar oss Educa

Vi träffas i det svenskspråkiga kvarteret

Hörnan på Educamässan 27–28.1.2023!


Registrera dig redan nu som besökare och kolla in hela mässprogrammet på educa.messukeskus.com. Avgiftsfritt inträde för alla professionella inom branschen som registrerar sig som besökare.

 

FSL-medlemmar är också välkomna med på OAJ:s kvällsfest, som i år ordnas i form av en kryssning på torra land. Biljetter till kvällsfesten kan du köpa i medlemsintran.


Läs mer om Educa-mässan här!

‍ 

‍ 

Nu ska framtidens skola byggas – FSL:s teman inför riksdagsvalet 2023

Omvärlden förändras i ett rasande tempo. Om vi vill att den finländska skolan ska svara på framtidens behov är en omfattande satsning på utbildningen, från småbarnspedagogiken till högskolenivå, en nödvändighet. I FSL:s riksdagsvalsprogram kan du se hur vi vill trygga varje elevs skolgång, och samtidigt säkra ett hållbart samhällsbygge genom en skola som håller hög kvalitet!

"Rektorernas bord svämmar över"

Då skolsekreteraren sparats bort, då vaktmästarsysslan “effektiverats” och löneräkningen digitaliserats så läcker systemet, och uppgifter som definitivt inte hör till rektorns kärnuppdrag landar överst på rektorsbordet.

 

På samma bord landar också elevers mående, vikariearrangemang, renoveringsprojekt och kontakt till andra myndigheter. Samtidigt ska rektorn oberoende av skolans storlek fungera som direkt förman för upp till 80 lärare och kunna sparra och coacha sitt team, skriver förbundsordförande Inger Damlin i sin kolumn.

Trestegsstöder sköts inte lagenligt – behöver mera resurser

Trestegsstödet behöver tryggade resurser och systemet måste följa lagen i alla kommuner, säger FSL:s fullmäktige, som samlades till sitt höstmöte i Helsingfors i november.

Varje elev har en lagstadgad rätt att få stöd i rätt tid, men resurserna räcker idag inte till för att tillgodose elevernas stödbehov. FSL kräver att systemet för hur man tillgodoser stödbehov, den så kallade trestegsmodellen, revideras.

‍ 

FSL har en ny slogan

FSL har en ny slogan för perioden 20232026! Den nya sloganen leder oss i vår verksamhet under de kommande fyra åren. Sloganen Lärare tryggar framtiden sätter tonen för vår nya strategi som lanseras officiellt vid årsskiftet. Läs mer om sloganen här.

P.S.

Ta gärna en titt på vårens möten och kurser på vår webbplats!

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi