Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

januari 2024

‍ 

Strejk den 31 januari

OAJ ordnar en politisk strejk 31.1.2024, som omfattar småbarnspedagogiken i Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda. FSL:s medlemmar som är anställda i arbetsavtalsförhållande deltar i strejken. Med strejken mostsätter vi oss regeringens planer på försämringar i arbetslivet.

 

- Vi kan inte godkänna exportmodellen. Det skulle vara ett bakslag för den kvinnodominerade offentliga sektorn och våra medlemmar, säger ordförande Inger Damlin.

‍ 

‍ 

Våra medlemmar utför inte strejkbelagt arbete

Vi vill påminna våra medlemmar om att enbart hålla sig till de egna arbetsuppgifterna vid en strejk. Detta innebär att FSL:s medlemmar inte hjälper till med till exempel matservice eller städning eller andra arbetsuppgifter som blir ogjorda på grund av strejken.

 

Arbetsgivaren har inte rätt att ålägga FSL:arna arbetsuppgifter som inte hör till den normala arbetsbilden och som är strejkbelagda.

‍ 

‍ 

I år fyller Finlands svenska lärarförbund 50 år! 

Vi uppmärksammar vårt jubileum under hela året med bland annat festligt program i våra lokalföreningar, nostalgi och bankett. I april ordnar förbundet en framtidsdag med föredrag och diskussion kring kunskapsfrågor i en finlandssvensk utbildningskontext.

‍ 

Kurs med fokus på arbetarskydd

Du som arbetarskyddsfullmäktige eller vice fullmäktige erbjuds en kurs den 10 april 2024 i Tammerfors. Kursen går på svenska och arrangeras av studiecentralen TJS. Utbildningen ger färdigheter i att främja arbetarskyddet inom kommunsektorns arbetsplatser, till exempel i skolor och daghem.

Det finns tio platser till kursen, anmäl dig senast 12.3!

‍ 

FSL:s kursbricka våren 2024

I vår ordnar vi flera olika kurser, inte minst för FSL:are med ett förtroendeuppdrag. Läs mer om vårt kursutbud och anmäl dig via medlemsintran.

 

Du kommer väl ihåg att våra kurser är gratis för våra medlemmar? Vi står för resekostnader, hotellövernattningar och eventuellt lönebortfall för tjänstledighet.

‍ 

‍ 

Tre godbitar från programmet i Hörnan 2024

Närmare 16 000 besökte årets Educamässa. Det var två givande dagar i utbildningens tecken och vi är både glada och stolta över det stora intresset och engagemanget för finlandssvenska utbildningsfrågor vi såg på mässan. Under fredagen sände FSL live från scenen i Hörnan och här kan du titta på tre utvalda program i efterhand.

‍ 

Kolumn: I huvudet på en tidigare rektor

Att vara rektor är ett ensamt yrke, är det någon som säger. Och att vara ny rektor kan te sig ännu mera ensamt. FSL pratar varmt för mentorering av nya rektorer, men också av rektorer mitt i karriären. Att ha möjligheten till stöd, både yrkesmässigt och socialt, kan vara en faktor som sänker tröskeln till yrket och senare också bidrar till värdefull professionell utveckling, skriver ordförande Inger Damlin.

‍ 

Utbildningens D-Day infaller 1.8.2025

Den första augusti 2025 är något av Dagen D i utbildningsvärlden. Det konstaterade statssekreterare Mikaela Nylander från Undervisnings- och kulturministeriet då hon gästade FSL:s rektorskurs. Om allt går enligt planerna ska nämligen två stora utbildningsreformer träda i kraft då, stödet för lärande samt det utökade timantalet i de lägsta klasserna.

‍ 

Dina medlemsförsäkringar i Turva 

FSL:s medlemmar är försäkrade i bolaget Turva med en resenärförsäkring, resgods-, reseansvars- och reserättsskyddsförsäkring, olycksfallsförsäkring för fritiden, organisationsförsäkring samt en yrkesmässig ansvars- och rättsskyddsförsäkring. 


Mer detaljerad information om medlemsförsäkringarna hittar du på de webbsidor som Turva skräddarsytt för FSL-medlemmarna! 

‍ 

FSL:s nyhetsbrev blir ett medlemsbrev

FSL har beslutat att inte längre skicka ut det här nyhetsbrevet till andra än förbundets medlemmar. Vi tackar alla som har prenumerer på nyhetsbrevet och hoppas ni fortsätter följa med FSL på vår webbsida och våra sociala mediekanaler. 

 

FSL:s medlemmar får det här brevet i vanlig ordning i fortsättningen men då med rubriken "medlemsbrev".

 

Vid frågor kontakta FSL:s kommunikatör Mirjam Heir-Lindström, mirjam.heir-lindstrom@fsl.fi. 

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS
fornamn.efternamn@fsl.fi