Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL i september

Nyheter från FSL i september

Nyheter från FSL

september 2023

‍ 

Arbetsmarknaden är i gungning - så här ser
regeringens planer ut

‍I regeringsprogrammet föreslås förändringar i arbetslagstiftningen och arbetslöshetsskyddet som skulle innebära kännbara försämringar för FSL:s medlemmar och hela undervisningssektorn. FSL jobbar aktivt med de här frågorna och vår målsättning är att nå lösningar genom förhandling och påverkan. Här listar vi en del av de förändringar som regeringen vill driva genom.

‍ 

‍ 

Facken till motoffensiv mot regeringen

Det var bistra miner när Fackcentralen FFC tillsammans med Industrifacket, servicefacket PAM, Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT samt Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL bänkade sig framför pressen i torsdags.

 

Med start den 26.9 kommer fackförbunden att vidta åtgärder i hela landet, det kan vara allt från utmarscher till åsiktsyttringar av olika slag, mot regeringens planer på nedskärningar i socialskyddet och försämringar i arbetslivet.

‍ 

‍ 

Samplaneringstiden räcker sällan till – det finns mycket att vinna på att begränsa lärarmötena

FSL har gjort en medlemsundersökning kring samplaneringen. Bland de närmare 400 lärare som svarade på enkäten är det bara 20 procent som säger att tiden för samplanering räcker till. En av tre lärare saknar dessutom en plan för hur tiden ska användas. “Alarmerande”, säger FSL:s ombudsman Jens Mattfolk.

‍ 

‍ 

Nu får det räcka!

Lärarjobbet är i princip oändligt men "Nu får det räcka!". I kollektivavtalen har man kommit överens om villkoren för jobbet och det är viktigt att känna till och respektera dem. Med vår kampanj uppmanar vi alla FSL:are att se över sina arbetsuppgifter, anställning och lön.

‍ 

‍ 

"Det kommer en ny dag"

Det ställs stora krav på dig som lärare, rektor, utbildare. I allt detta tror jag att det är bra för dig att känna till, eller påminnas om, ramarna för ditt arbete och få tips på hur du kan förhålla dig till dem. Att våga säga nu får det räcka för idag, det kommer en ny dag imorgon, skriver ombudsman Jens Mattfolk.

‍ 

Utbildningen för rektorer måste förnyas

Finlands Rektorer publicerar årligen en rapport om skolledarnas välbefinnande. I år ser man en tydlig trend: arbetsivern har rasat. De som har bra verktyg för att påverka arbetsbilden känner mest entusiasm för att jobba, därför är det viktigt att rektorsutbildningen fokuserar på att ge sådana verktyg. Att få utbildning kring välbefinnande ligger högt på rektorernas önskelista.

‍ 

”Jag höll på att jobba ihjäl mig”

Coronapandemin blev en prövning för skolan, inte minst för rektorerna. Då rektorn var ansvarig för smittspårningen blev arbetsbelastningen i synnerhet i stora skolor orimlig. Jag höll på att jobba ihjäl mig, säger Martin Ahlskog, rektor för Sursik skola i Pedersöre.

‍ 

‍ 

Paneldiskussion:
Mobilerna i skolan

Den 22 augusti sände FSL en paneldiskussion med fokus på mobilanvändningen i skolan.

64 procent av de finlandssvenska lärarna anser, precis som regeringen, att mobilanvändningen i skolan behöver skärpas i lag. Det här skulle ha en positiv effekt på elevernas koncentration och lärande, anser över 90 procent av lärarna.

‍ 

‍ 

Kyrkslätt backar – den svenska skolförvaltningen bildar en egen enhet

Den svenska skolförvaltningen flyttar bort från den finska skolförvaltningen och bildar en egen enhet. Det är fråga om ett tjänstemannabeslut men det finns också ett politiskt stöd i frågan, säger Tony Björk, nyvald fullmäktigeordförande i Kyrkslätt.

‍ 

‍ 

Ärlighet varar längst - så här ser lärarvardagen ut för många

Den vardag som lärarna beskriver i Svenska Yles artikel i söndags finns på riktigt. Det handlar om en hög arbetsbelastning, tuffa föräldrakontakter och brist på respekt. Så här ser det ut i våra skolor idag, inte alla dagar, inte överallt men alldeles för ofta och för utbrett. Jag vet att ni är många som känner igen er i berättelserna, skriver Inger Damlin, förbundsordförande. 

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi