Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

februari 2023

‍ 

Riksdagsvalet 2023

Med riksdagsvalet inför dörren lyfter FSL:s ordförande Inger Damlin fram behovet av att höja utbildningssektorns grundfinansiering. Den vägen tryggar vi en jämlik utbildning, säger hon.


De sjunkande lärresultaten och Finlands anspråkslösa placering i internationella jämförelser har fått fart på diskussionen om vilka utbildningspolitiska åtgärder som behövs. Finlands svenska lärarförbund betonar vikten av att frångå projektbaserad finansiering och istället höja grundfinansieringen till samma nivå som i de övriga nordiska länderna.

‍ 

‍ 

FSL har en ny strategi

Förbundets senaste fullmäktigemöte slog fast en strategi för perioden 2022–2026. FSL ska arbeta för ett framgångsrikt Finland 2026 genom att bidra med trygghet och stabilitet i en föränderlig värld.


 Den nya fyraåriga strategin går under rubriken ”Stolta lärare – ett framgångsrikt Finland 2026. Trygghet och stabilitet i en föränderlig värld”.


Med den nya strategin lanserades också förbundets nya slogan: "Lärare tryggar framtiden".

‍ 

‍ 

En kopp kaffe, en bulle och en halv miljon i årslön

Den som besöker café Esplanad i Helsingfors brukar kanske unna sig en latte och en kanelbulle. För de lärare inom småbarnspedagogik som nyligen besökte cafét fanns ytterligare en option på bordet – en årslön på över 500.000 norska kronor. Det förutsätter dock att man tackar ja till ett jobb på en barnehage i Oslo.

‍ 

‍ 

”Illamåendet är en vårdrelaterad fråga – inte en undervisningsfråga”

Trots att många unga mår dåligt får de inte den hjälp de behöver. Felet är inte lärarnas. För att få till en förändring måste samarbetet mellan skola och sjukvård stärkas. Och det krävs nationella regelverk, konstaterades på en paneldebatt i Korsholm.

‍ 

‍ 

FSL:s teman inför riksdagsvalet

Omvärlden förändras i ett rasande tempo. Om vi vill att den finländska skolan ska svara på framtidens behov är en omfattande satsning på utbildningen, från småbarnspedagogiken till högskolenivå, en nödvändighet. För att kunna trygga varje elevs skolgång, och samtidigt säkra ett hållbart samhällsbygge genom en skola som håller hög kvalitet, vill Finlands Svenska Lärarförbund FSL se följande satsningar:

‍ 

Skicka in motioner och initiativ till vårfullmäktige!

FSL:s fullmäktige kallas till ordinarie vårmöte den 19-20 april 2023 på Sokos Hotell Ilves, i Tammerfors.

 

Under mötet behandlas stadgeenliga ärenden och övriga ärenden. Frågor till fullmäktiges frågestund bör meddelas förbundskansliet senast onsdagen den 12 april 2023. Initiativ till fullmäktige ska lämnas in senast en vecka före mötet (senast 12 april). Motioner ska lämnas in senast fyra veckor före fullmäktiges möte (22 mars).

 

Enklast sänder man in motionerna eller initiativen via det elektroniska formuläret på medlemsintran.

 

‍ 

Blogg: En skola för alla

"Det är intressanta diskussioner som pågår kring skolshopping, kring jämlikhet och rättvisa.


Dagens skola ska vara en skola för alla. En skola som enligt styrdokumenten ska ge varje individ möjlighet att utvecklas till sin fulla potential med jämlikhet och rättvisa som ledord.


Men det förutsätter att grunden är i skick. Det förutsätter att inga nedskärningar görs, det förutsätter långsiktiga investeringar i skolan. Det förutsätter också att omfattande och breda utvärderingar av skolan görs som grund för reformer. Inbesparingar och reformiver har satt spår och förutsättningarna för varje individ att utvecklas till sin fulla potential darrar", skriver förbundsordförande i bloggen Ingers inlägg.

‍ 

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi