Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

augusti 2023

‍ 

Studio FSL -
Mobilanvändningen i skolan

Regeringen vill genom lagstiftning effektivare kunna begränsa mobilanvändningen i skolorna – vad tycker de finlandssvenska lärarna? Studio FSL sänder en livediskussion från Akavahuset tisdagen den 22 augusti med start klockan 9.

‍ 

‍ 

Svara på vår enkät!

Jobbar du inom grundskolan eller på andra stadiet? Svara på våra korta undersökning om mobiltelefonerna i skolan. Resultaten presenterar och diskuterar vi under vår livesändning. 

Enkäten har skickats till din e-post och det finns tid att svara fram till torsdagen den 17 augusti klockan 23.59. Tack för dina åsikter! 

‍ 

 

‍ 

Temadagar hör till lärarens arbetsuppgifter medan hela temaveckor kan berättiga till extra ersättning

Arbetsgivaren ska i början av läsåret planera arbetet för hela läsåret tillsammans med lärarna. Läsårsplanen ska innehålla all undervisning och övrigt arbete som åläggs lärarna. Temadagar, till exempel idrottsdagar, konsttestarna och exkursioner, ska skrivas in i planen och anses då vara arbetsdagar utan extra ersättning. En hel temavecka där man undervisar en mångvetenskaplig ämneshelhet utöver schemalagda timmar, berättigar däremot till övertimarvode.

‍ 

Kyrkslätts lärarförening 
JO-anmäler kommunen

Det har varit många svängar i långdansen kring den svenska utbildningsförvaltningen i Kyrkslätt och det har inte alla gånger gått som i Strömsö. Så kunde man kanske sammanfatta det klagomål som Kyrkslätts lärarförening har lämnat till riksdagens justitieombudsman.

– Om det inte har gått rätt till så måste det korrigeras, säger Lotta Bäck, ordförande för Kyrkslätts lärarförening.

‍ 

Soppa med besk eftersmak

Det är alltid lätt att vara efterklok men man kan fråga sig om de finlandssvenska beslutsfattarna i Kyrkslätt har lyckats i intressebevakningen i den här frågan. Man har inte varit tillräckligt vaken, menar Stefan Sjöblom. Förhoppningsvis är man mer alert i andra tvåspråkiga kommuner. För att trygga de behov som de svenska skolorna har är en självständig svensk skolförvaltning att föredra, skriver Mattias Fagerholm i ledaren för Läraren.  

‍ 

‍ 

Rimlig arbetsbelastning, mindre grupper och
mentorsstöd högt på de unga lärarnas önskelista

Lärarfackets senaste undersökning visar att nästan alla som studerar till lärare eller nyligen inlett sin lärarbana räknar med att stöta på utmanande samarbetssituationer i arbetet under de kommande åren. Bara hälften upplever dessvärre att lärarutbildningen förbereder dem på exempelvis samarbetet med hemmen och vårdnadshavarna.


- Nya lärare behöver stöd och introduktion till yrket och därför har vi länge förespråkat ett strukturerat mentorskap och vill uppmana alla kommuner att prioritera det här, säger Inger Damlin, förbundsordförande för FSL. 

‍ 

Tre tips till alla FSL:are

1. Släng ett extra noggrant öga på din lönespecifikation vid läsårets början; Får du rätt lön? Dras medlemsavgiften till FSL av som den ska?

 

2. Har du bytt e-postadress, arbetsgivare eller arbetsplats? Uppdatera dina medlemsuppgifter via medlemsintran så kan vi betjäna dig på bästa sätt.

 

3. En ny version av FSL:s mobilapp Lärarrummet finns ute. Nu kan vi erbjuda ännu fler lärarkategorier möjligheten följa upp sin arbetstid.

‍ 

Medlemsrådgivningen har uppdaterade telefontider 

Från och med augusti koncentrerar vi FSL:s medlemsrådgivning i frågor som gäller till exempel lön, anställning eller ledigheter till fyra dagar i veckan.


Våra rådgivare Pocke Wikström och Jens Mattfolk tar emot ditt samtal: Må-ti och to-fre kl. 9-16.

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi