Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

juni 2023

‍ 

Löneförhöjningar i juni

Lönerna inom UKTA höjdes från och med den första juni 2023 med en allmän förhöjning på 2,02 %. Den 30 juni 2023 betalas även ett engångsarvode på 467 euro ut till anställda som omfattas av UKTA.


- Den här summan är ett resultat av våra senaste förhandlingar, där den viktigaste faktorn är att man även för UKTA kopplade löneförhöjningarna för 2023–2024 till tre avtal inom exportbranschen, säger Jens Mattfolk, ombudsman.

‍ 

‍ 

Medlemskapet i FSL
lönar sig - också under sommaren

Sommaren är här och ett välbehövligt avbrott från skolvardagen stundar. FSL finns här för dig också under ledigheten. Till exempel har du som medlem en reseförsäkring i Turva som gäller på din resa, både utomlands och i Finland. Du får även bra rabatt på olika inträden och övernattningar. Glöm inte heller sjukdagpenning om du blir sjuk för en längre tid eller a-kassan för dig som är arbetslös.

‍ 

‍ 

Regeringens målsättningar med utbildningen ser
lovande ut men den enskilda arbetstagarens
position försvagas 

Finland ska tillbaka på toppen, det är regeringens målsättning för utbildningen. I regeringsprogrammet beskriver man bland annat satsningar på grundskolan och en förbättring av trestegsstödet. För den enskilda FSL-medlemmen innebär dessvärre regeringsprogrammet en rad försämringar. Till exempel tänker regeringen förlänga arbetsvillkoret för a-kassa från nuvarande 26 veckor till 12 månader.

‍ 

‍ 

Regeringen utmanar 100-åriga avtalsprinciper och bromsar kvinnornas löneutveckling

Det är 2023 och jag undrar om det faktiskt är regeringens avsikt att sätta stopp för en sund och nödvändig löneutveckling i våra kvinnodominerade branscher? Vi talar om samhällets ryggradsyrken som redan nu brottas med sviktande attraktionskraft och stor personalbrist, skriver Inger Damlin, FSL:s förbundsordförande. 

‍ 

Blåser det ny vindar i höst?

Byter du arbetsgivare eller arbetsplats nästa läsår? Eller kanske du blir föräldraledig? Passa på att uppdatera dina medlemsuppgifter hos oss. Det gör du genom att logga in till medlemsintran och fylla i ändringarna. Vi vill också veta om du till exempel bytt e-postadress. Med uppdaterade medlemsuppgifter kan vi betjäna dig på bästa sätt. 

‍ 

FSL:are erbjuds rehabilitering

En ny svenskspråkig och kostnadsfri rehabiliteringskurs kör igång i november 2023 vid Härmä Rehab & Spa. KIILA-rehabiliteringen är yrkesinriktad rehabilitering med målet att förbättra och stödja din arbetsförmåga och att hålla dig kvar i arbetslivet. Läs mer om kursen och hur du ansöker om en plats.

 

‍ 

‍ 

Oro bland lärarna för finsk skolförvaltning i Kyrkslätt

- Som lärare har man sällan med utbildningsdirektören att göra. Så det berör inte direkt min vardag. Men om beslut fattas utgående från bristfälliga kunskaper så kommer det att böra beröra mig, säger Lotta Bäck, ordförande för Kyrkslätts lärarförening.


Finns en sådan risk?


- Vi har redan sett två exempel på det.

‍ 

Insändare av FSL:
Svenskan
sekundär i Kyrkslätt

"Förändringen urholkar den svenskspråkiga skolförvaltningen och det finns redan konkreta exempel på att det svenska har blivit en andra rangens fråga inom organisationen, till exempel består de svenskspråkiga lärarnas fortbildningsdag inför nästa läsår av en föreläsning på finska."

‍ 

PM för läsåret 2023-2024

Det viktigaste du som FSL:are behöver veta om bland annat lön, samplanering och FBA-dagar komprimerar FSL i ett årligt PM. En pappersversion av PM:et för kommande läsår finns som bilaga i terminens sista nummer av Läraren.


På vår webb hittar du PM:et i pdf-version.

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi