Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL - november 2017

Nyheter från FSL - november 2017
 

Nyheter från FSL

den 15 november 2017

 

 

I detta nyhetsbrev:

 

Lärarnas löner måste höjas till en konkurrenskraftig nivå

 

20171109 092126 mindre

 

Under höstens fullmäktigemöte i Tammerfors diskuterades bland annat löneläget och den pågående avtalsrörelsen. Fullmäktige skickade ut ett uttalande för att uppmärksamma behovet av konkurrenskraftiga löner för lärare. "De offentligt anställdas löner kan inte fortsätta släpa efter den privata sektorn."

 

Verksamhetsplanen 2018

 

Fullmäktige godkände verksamhetsplanen för följande år. Tyngdpunkterna kommer att vara arbetsbelastningsfrågor, organisationsförändringen och kongressen 2018. Du kan bekanta dig med verksamhetsplanen på vår webbsida.

 

Lärarnas hälsa rasar - vi behöver friska skolor

 

OAJ har nyligen publicerat en omfattande undersökning om inneluften i våra skolor och personalens hälsa. I undersökningen har även FSL-medlemmar deltagit. Resultaten vittnar om ohälsosamma skolbyggnader och en yrkeskår som drabbas av till exempel astma och bronkit.


FSL har skickat ut ett pressmeddelande för att understryka problemen och yrka på ett gediget åtgärdsprogram. Förbundsordförande Christer Holmlund kommenterar: "Det behövs en uppdatering av lagstiftningen som tydligare förpliktigar till åtgärder och erkänner det här som en yrkessjukdom."

 

Inneluftproblem sätter rektorerna i en omöjlig sits


Ansvaret för eleverna och personalens hälsa vilar på rektorns axlar och när skolfastigheterna inte håller måttet blir det ofta problem. FSL har också uppmärksammat rektorernas komplicerade sits när det kommer till inneluftproblem. I vårt pressmeddelande säger rektorn Agneta Torsell att man måste känna till exakt vem man ska ringa för att det ska hända något. Om man inte envist bryter arm blir ingenting gjort.

 

Det här och mycket mer på EDUCA 2018!

 

Det svenskspråkiga kvarteret Hörnan på Edcua 2018 kommer att krylla av intressanta utställare. Som besökare kan du lyssna på bland andra neuropsykologen Åse Fagerlund (positiv psykologi), läraren Micke Hermanson ("grej of the day") och författaren Kjell Westö (skolan och motivationen till läsning). I våra workshoprum kan du delta intressanta program med mer specifika teman, till exempel källkritik, omvärldsoro och naturparkour. 

 

 educa logo sinivihrea

 

Vi på FSL ordnar en paneldiskussion på fredagen kring frågan: Hur kan vi ta vara på motivationen bland vår yrkesskår? Bland annat förbundsordförande Christer Holmlund och friidrottsprofilen Mikaela Ingberg deltar. 

 

Mässan går av stapeln den 26-27 januari 2018 i Mässcentret i Helsingfors. Du kommer väl ihåg att mässan är helt gratis?! Mer information hittar du förstås på vår webbsida.

 

Är du vår representant i OAJ:s fullmäktige?

 

Som ledamot i OAJ:s fullmäktige representerar du FSL bland 150 ledamöter. Till uppdraget hör bland annat att dra upp riktlinjer för förhandlings- och avtalsmålen. De FSL:are som sitter i fullmäktige nu, säger att uppdraget har gett dem ett brett kontaktnät och en ypperlig möjlighet att delta i den skolpolitiska debatten. Kandidera senast den 15 januari 2018!

 

Uppdatera dina medlemsuppgifter inför valet

 

Inför OAJ:s fullmäktigeval våren 2018 ber vi alla FSL-medlemmar dubbelkolla att kontaktuppgifter, arbetsplats och arbetsgivare är korrekt angivna i vårt register. Logga in med ditt medlemsnummer (som du hittar på medlemskortet) och de fyra sista tecknen i ditt personnummer.

 

I member+ hittar du dina medlemsförmåner!

 

Som FSL-medlem får du en hel del rabatter på till exempel hotellövernattningar, gymkort och hyrbilar. Nu finns en ny webbsida där du hittar alla förmåner, Member+. Registrera dig för att kunna logga in, det går snabbt! Ange "Opetusalan ammattijärjestö OAJ" i menyn för "Liitto". Följ Member+ på Facebook också så får du snabbt höra om de senaste förmånerna!

 

Tyvärr är webbsidan endast finskspråkig. Vi beklagar det här men hjälper dig gärna med svenskspråkig information, kontakta vår avdelningssekreterare Anita Stark, anita.stark@fsl.fi tfn 020 749 54 64, om det är något du undrar över.

 

 

 
Vill du avsluta din prenumeration på Nyheter fån FSL? Klicka här!