Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL 4/2023

Nyheter från FSL 4/2023

Nyheter från FSL

april 2023

‍ 

FSL:s fullmäktige: Dags att stärka Finlands konkurrenskraft – satsningar på utbildning måste in i regeringsprogrammet! 

Finlands Svenska Lärarförbund påminner om att sjunkande lärresultat, det läckande stödsystemet för invandrare och bristerna i trestegsstödet är utmaningar som inte kan lösas utan ökad finansiering. Regeringsförhandlarna måste komma ihåg satsningar på utbildningen, säger FSL:s fullmäktige som samlades till vårmöte i Tammerfors den 19–20 april.

‍ 

‍ 

Nytt kollektivavtal för universitet och övningsskolor

De nya kollektivavtalen för universitet och övningsskolor betonar allmänna förhöjningar. Den allmänna förhöjningen är 3,5 procent från 1.9.2023 och 2 procent från 1.3.2024. Det nya avtalet är tvåårigt.


Ett förhandlingsresultat nåddes för universiteten 24.3 och 30.3 var det klart att alla avtalsparter godkänner lösningen.

‍ 

‍ 

Välkommen med på FSL-akademin!

Vill du bli eller är du redan aktiv i din lokalförening och sugen på att lära dig mera? Kanske du drömmer om en plats i FSL:s beslutande organ? Drivs du av utmaningar och viljan att förändra? 


Då kanske FSL-akademin är något för dig! Det här är en kurs för alla medlemmar som har ett intresse för påverkan och fackligt arbete. Akademin består av tre tvådagarskurser som ordnas under hösten 2023, våren 2024 respektive hösten 2024. Den första delen går av stapeln i Tammerfors 27–28.10.2023. Du kan redan nu anmäla dig på fsl.fi/medlemsintra!


Under kursen lär du dig om hur FSL och OAJ arbetar och påverkar, om lokal och central nivå i beslutsfattande, politik och påverkansarbete. Du får chansen att träffar politiker från riksdagen och andra föreläsare. Dessutom lär du känna nya människor från hela Svenskfinland och får chansen att skapa nya nätverk!

‍ 

Högre semesterdagsersättning en klar förbättring för visstidsanställda lärare

Många visstidsanställda lärare drabbas av arbetslöshet till sommaren vilket avsevärt försämrar deras utkomstmöjligheter. OAJ har länge arbetat för bättre villkor och en del framsteg har gjorts. Nu i vår har vi äntligen fått en betydande förbättring till stånd inom UKTA-avtalsområdet, skriver OAJ i sin nyhet. 

‍ 

Titta hur utbildningsnivån har sjunkit!

Undervisnings- och kulturministeriets kanslichef Anita Lehikoinen lägger fingret på några grafer i ministeriets bildningsöversikt. I grafiken jämfös andelen 25-35 åringarna i OECD-länderna som har avlagt högskoleexamen. I den första bilden från 1991 stoltserar Finland i täten. 30 år senare, dvs 2021, ligger vi långt efter på en 29:e plats tillsammans med länder som Turkiet och Chile.

‍ 

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi