Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

december 2023

‍ 

Så här vill FSL utveckla stödsystemet i skolan

Lärarkåren önskar bland annat färre stödnivåer och en förenklad dokumentation för att minska på byråkratin och skapa mer tid för att stöda. Vi behöver också en bindande lagstiftning som garanterar de resurser som behövs för att elevens rätt till stöd ska förverkligas, säger ordförande Inger Damlin.

‍ 

‍ 

God jul och gott nytt år!

Finlands svenska lärarförbund FSL vill önska alla medlemmar och samarbetspartner en fridfull jul

och ett gott nytt år! Enligt vår tradition donerar vi pengarna för julhälsningar till barnrättsorganisationen Unicef.


Förbundskansliet är stängt 22.12-8.1. Du är välkommen att kontakta oss via e-post så återkommer vi så fort vi kan.

‍ 

‍ 

Utförsbacken i Pisa blir allt brantare för Finland

Finland störtdyker i Pisa 2022-undersökningen. Pisaforskaren Arto Ahonen beskriver raset som historiskt. En liten tröst är att resultatet har försämrats i de flesta OECD-länderna. En ljusglimt är att nedgången är något mindre på finlandssvenskt håll och de finlandssvenska eleverna presterar bättre än de finska i matematik. På den punkten är Svenskfinland rent av bäst i Norden. 

‍ 

‍Läs mer om Pisa 2022:

Diskussionen om en ny arbetsmarknadsmodell har avbrutits

Arbetsmarknadsparterna hade hunnit träffas fyra gånger, sedan avbröts diskussionerna. OAJ motsätter sig en lagstadgad exportmodell och anser att det fortfarande skulle vara mest ändamålsenligt att försöka hitta en lösning vid förhandlingsbordet. OAJ:s ordförande Katarina Murto vädjar nu till regeringen att inte påbörja beredningen av en lagstadgad exportmodell.

‍ 

Det är för få lärare i skolan idag

Det är uppenbart att det är få elever som får exakt vad de behöver i skolan idag. Många elever skulle behöva ännu mer stöd och hjälp med lärandet och skolgången men många skulle också motiveras av att ribban i gruppen höjs. Lärandet måste vara belönande för individen men det här är omöjligt att åstadkomma med den lärartäthet vi har just nu, skriver ordförande Inger Damlin Läraren.

‍ 

‍ 

Hörnan bjuder på föreläsningar, intressanta samtal och seminarier för olika lärargrupper

Educamässan 26-27.1 är en given samlingsplats för alla inom branschen - oberoende var och med vad längs lärstigen du jobbar. Under två dagar bjuder vi i den svenskspråkiga Hörnan på högklassigt program kring bildningsfrågor, ta en titt på programmet här!

#educa2024
#hörnan2024

‍ 

Titta på avtalsväktarna!

Missade du när avtalsväktarna Pocke Wikström och Jens Mattfolk besvarade medlemsfrågor den 30 november? Nu kan du titta på webbinariet i efterhand. Logga in på medlemsintran så hittar du inbandningen av webbinariet en bit ner på första sidan.

‍ 

Vårens FSL-kurser

Välkommen på någon av våra kurser våren 2024! Anmälan sköter du enkelt via medlemsintran. 

  • Rektorskurs 19-20.1, Helsingfors (några få platser kvar!) 
  • Föreningskurs 13-14.2, Tammerfors 
  • Förtroendemannakurs 20-21.3, Tammerfors 

‍ 

‍ 

AI gör dig till en medelmåtta – skolan ska inte ge efter för det

Innovationsprofessor Alf Rehn vill se skolan som en motvikt till den digitala hajp vi befinner oss i. AI gör ett medeltal av allting. Om vi tar för mycket fasta på det bygger vi ett medelmåttligt samhälle, medelmåttliga skolor, medelmåttliga organisationer och medelmåttlig politik. Vi behöver skolan som säger nej till det här, en skola som inte godkänner medelmåttlighet, säger han.

‍ 

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS
fornamn.efternamn@fsl.fi