Nytt förbud mot övertidsarbete och skiftbyte för FSL-medlemmar i kommunsektorn från 18.4 – i kraft tills vidare

Ytterligare ett förbud mot övertidsarbete och skiftbyte i kommunsektorn träder i kraft i hela landet 18.4. Förbudet omfattar OAJ-medlemmar, och därmed också FSL-medlemmar.

Ett nytt förbud mot övertidsarbete och skiftbyte börjar för OAJ- och FSL-medlemmar i kommunsektorn i hela landet förutom Åland. Förbudet mot övertidsarbete och skiftbyte träder i kraft på måndag 18.4.2022 kl. 00.01 och är i kraft tills vidare. FOSU, Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade, och JAU, Offentliga sektorns union, meddelade om förbudet mot övertidsarbete och skiftbyte 12.4. Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ är FOSU:s största medlemsorganisation.

De OAJ- och FSL-medlemmar som omfattas av förbudet mot övertidsarbete och skiftbyte är främst lärare inom småbarnspedagogik som är i arbetsavtalsförhållande. Tjänsteinnehavare kan enligt lagen inte delta i andra arbetskonflikter än strejk.

 OAJ försvarar lärarnas ställning och branschens dragningskraft med organisatoriska åtgärder. Med övertids- och skiftbytesförbudet försöker facket påskynda att avtalsförhandlingarna framskrider. Kommunsektorns arbets- och tjänstekollektivavtal gick ut 28.2 och nu försöker tvisten avgöras med hjälp av riksförlikningsmannen.