Strejkvarsel för kommunalt anställda i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla 19–25.4

Lärarstrejkerna utvidgas till huvudstadsregionen. Strejkvarsel har nu getts för huvudstadsregionen och omfattar 11 400 lärare, inklusive 700 FSL-medlemmar. Syftet med lärarstrejkerna är att få en rättvis lön för kommunalt anställda lärare och att trygga den högklassiga utbildningen som är livsviktig för Finland.

Lärarstrejken i huvudstadsregionen som inleds tisdag 19.4 och avslutas måndag 25.4 gäller anställningar inom ramen för de kommunala avtalen AKTA och UKTA. Dessa omfattar till exempel lärare i småbarnspedagogik och grundläggande utbildning och även rektorer och daghemsföreståndare.

Nästan dagligen görs försök under riksförlikningsmannens ledning att lösa arbetskonflikten inom kommunsektorn. Avtalsperioden gick ut 28.2.2022 och ännu har ingen avtalslösning nåtts. OAJ representeras i förhandlingarna av FOSU.

Kommunsektorns utmaning är att löneutvecklingen släpar efter utvecklingen i de övriga branscherna. För att råda bot på det här föreslår arbetstagarsidan ett löneprogram.

– Genom en strejk vill vi få fart på förhandlingarna. Vi lärare och rektorer har bitit ihop och väntat länge nog på en korrigering av lönerna. Det börjar räcka nu, säger Inger Damlin, FSL:s förbundsordförande.

Strejkvarsel har redan tidigare getts för Åbo och Uleåborg 6–7.4, Jyväskylä och Rovaniemi 6-7.4 samt Tammerfors och Kuopio 12-13.4. Strejken i huvudstadsregionen kan flyttas fram med två veckor ifall arbetsministern och riksförlikningsmannen anser att det finns tillräckliga samhälleliga skäl för det. Strejken i Uleåborg och Åbo har inte flyttats fram eftersom tidpunkten inte infaller under studentskrivningarna.

Den 5 april ordnas en manifestation på Senatstorget i Helsingfors tillsammans med andra fackförbund. 

Frågor och svar om strejken 

Läs frågor och svar om strejken på oaj.fi.