Strejkvarsel för kommunalt anställda i Tammerfors och Kuopio 

Förhandlingsorganisationen FOSU, som inkluderar OAJ, gav på fredag 11.3 ett strejkvarsel som berör lärarna i Tammerfors och Kuopio. Ifall en överenskommelse inte nås i tid genomförs strejken 2930.3.2022.

Den två dagar långa strejken i Tammerfors och Kuopio 29–30.3 gäller anställningar inom ramen för de kommunala avtalen AKTA och UKTA. Dessa omfattar till exempel lärare i småbarnspedagogik och grundläggande utbildning. Strejken genomförs i samarbete med förhandlingsorganisationen JAU med medlemmar till exempel i förbunden JHL och Jyty.

– Så länge som det inte finns ett förhandlingsresultat så har vi beredskap för att utöka de organisatoriska åtgärderna i den mån vi anser det vara nödvändigt. De här åtgärderna visar att vi menar allvar med våra målsättningar. Nu ska vi stå enade och ta ställning för högre lön och bättre villkor för kommunalt anställda lärare och rektorer, säger Inger Damlin, FSL:s förbundsordförande.

Arbets- och näringsministeriet kan skjuta upp inledandet av strejken med två veckor. Dessutom kan tjänstemännens strejk skjutas upp med ytterligare en vecka.

OAJ strävar bland annat efter löneförhöjningar som säkerställer inkomstutveckling för lärare, ett flerårigt löneprogram och begränsning av arbetsbelastningen.

I måndags gavs strejkvarsel för Jyväskylä och Rovaniemi 23–24.3. Därmed har lärarfacket nu varslat om två stycken två dagar långa strejker. Under den här veckan har parterna inlett förlikning tillsammans med riksförlikningspersonen Vuokko Piekkala.

Frågor och svar om strejken

Läs frågor och svar om strejken på oaj.fi.