Pop up skola öppnade ögonen för skolvardagen

Slut dina ögon. Öppna dem efter fem sekunder. Allt det du ser i din omgivning kan på något sätt kopplas till ämnet bildkonst. Världen är en visuell plats. Med denna enkla övning vill bildkonstlärare Anni Halonen bokstavligen få upp allmänhetens ögon för vad bildkonst innebär i dagens skola. Hon är mycket mer än en teckningslärare.

 

Pop up skola under Suomiareena

Denna lilla tankeställare kunde man få i ett klassrum i Porin Lyseo i Björneborg under lärarfacket OAJ:s storsatsning på Suomiareena. Det är fråga om en så kallad pop up skola, där man slagit upp skolans dörrar mitt i sommaren och det sjuder av aktivitet i så gott som alla klassrum.

Eleverna lyser med sin frånvaro. Istället är det tänkt att de som deltar i Suomiareena skall kunna bekanta sig med skolan av idag. Utbudet av aktiviteter är enormt. Det går att bekanta sig med allt från experiment i fysik och den digitala studentexamen till att programmera robotar eller testa på att köra skogsmaskin i en simulator.

 

Världen är visuell

Ja, och så kan man skapa sig en uppfattning om vad som ryms inom begreppet bildkonst.

- En vanlig missuppfattning är att bildkonst innebär att lära sig rita, säger Anni Halonen.

Hon är till vardags bildkonstlärare i Lovisa. I hennes pop up klassrum i Björneborg kan de som tittar in få en lite mer nyanserad bild av skolämnet. Bland annat har hon riggat upp en liten fotostudio där man kan placera ett föremål, belysa det, fota det, beskära bilden och kanske publicera det på sociala medier.

- Det visuella finns överallt. Synen är vårt viktigaste sinne, säger Halonen. Bildkonsten hjälper oss att förstå vår omgivning.

 

Behöver en bilmekaniker studera bildkonst?

En vanlig fråga som hon får är varför man överhuvudtaget har bildkonst på schemat om man till exempel skall bli bilmekaniker. Där behöver man väl inte färdigheter som renodlas inom undervisningen i bildkonst?

- Inte det, kontrar Halonen. Tänk om du får in en bil med en buckla till verkstaden. Du måste gestalta problemet och räta ut bucklan. Och så skall det säkert målas efteråt också.

Då är en buckla i bilen en liten grej. De stora besluten i livet görs på basis av bilder, utgående från det visuella. Anni Halonen använder bostadsköp som exempel.

 

Första skoldagen

Några timmar tidigare öppnades pop up skolan under högtidliga former av OAJ-basen Olli Luukkainen och Paula Risikko, ordförande för riksdagens kulturutskott. Inför en fullsatt festsal konstaterade Luukkainen att han har samma förväntansfulla känsla som under den första skoldagen då man står på skolgården och väntar på att klockan skall ringa in.

- Den skola vi har idag är inte samma skola som dagens besökare gått i. Vi vill visa att lärarna i sitt dagliga arbete hela tiden utvecklar skolan, sade Luukkainen.

 

Publiksuccé

Det var många som ville bekanta sig med dagens skola. Uppskattningsvis besöktes pop up skolan av närmare 2000 personer.

- Det är viktigt att visa hurudan undervisningen kan vara. Då skolan diskuteras utgår man ofta från erfarenheter från sin egen skoltid, säger Christer Holmlund, ordförande för Finlands svenska lärarförbund FSL. Visserligen saknades eleverna idag men jag tror nog att besökarna fick en bra bild av hur dagens skola fungerar.

 

Längsta kön till korven

Också om många av besökarna kom för att se hur skolan utvecklats var det ändå en 70-årig klassiker som lockade flest människor. Kön till skolans matsal var nämligen längst. Det serverades över 500 portioner med korv och potatismos. Gratis, precis som vi blivit varna med i Finland när det gäller skolmat.

 

Pennan till heders

Låt oss ännu återvända till bildkonstsalen. Också bildkonstlärare Anni Halonen flaggar nämligen för gamla beprövade metoder, vid sidan av de möjligheter som den digitala utvecklingen fört med sig. Hon håller upp en blyertspenna.

- Det här är världens säkraste ”anslutning”. Den kraschar aldrig, skrattar hon och syftar på datastrul och svajiga wifi-anslutningar.

Som skrivande journalist är det lätt att instämma.

Text och foto: Mattias Fagerholm