Winellska skolan bjöd serbiska elever på karneval och Lucia

”Natten går tunga fjät runt gård och stuva.” Det är medlet av maj och luciasången ljuder i solskenet på Wohls gård i Kyrkslätt. Vad är det frågan om? Finn fem fel? Inte alls. Det är Winellska skolan som har besök av en serbisk skola. Eleverna tar sig an den serbiska slavan i form av Lucia.

Låter det snårigt? Vi backar bandet en aning. Winellska skolan i Kyrkslätt är med i EU:s kulturutbytesprojekt. Uppdraget är att föra ett finlandssvenskt kulturarv vidare till ett annat EU-land. Elevernas val föll på Stafettkarnevalen.

- Det skall vara sådan kultur som eleverna upplever som sin egen. Det var hälsosamt för dem att fundera på vad som är finlandssvensk kultur, säger Ingelisa Wikholm, till vardags lärare i finska vid Winellska skolan.

Eleverna sammanställde några videoklipp kring karnevalen och i början av april reste Ingelisa Wikholm och gymnastiklärare Tomas Ekman till Ilja Garasanin skolan i Grocka, Belgrad i Serbien tillsammans med sju elever från årskurs åtta.

Där väntade en överraskning. Den serbiska skolan hade med hull och hår tagit till sig karnevaltraditionen och arrangerade en karneval i minitappning Winellska skolan till ära.

- Det var grässtafetten de hade sett på videoklippen och det var den de simulerade. Det var en fantastisk stämning och vi blev så överväldigande att vi alla grät, säger Wikholm.

 

Slava i finlandssvensk tappning

Och vad har detta med Lucia att göra? För tillfället är den serbiska skolan på svarsbesök i Kyrkslätt. Nu är det Winellska skolans elevers tur att ta till sig en serbisk tradition och presentera den i finlandssvensk tappning. I Serbien firar man Slava, dvs man hedrar sina familjehelgon. Vilka helgon firar vi i Svenskfinland? Inte speciellt många. Men vid Winellska skolan drog man sig till minnes att luciafirandet har sitt ursprung i skyddshelgonet Lucia. Därav Lucia på Wohls gård i Kyrkslätt en vacker majkväll.

- Nu skall vi visa hur vi tolkar deras Slava. Vilka tankar det väcker? Vad är gemensamt? Vi har inte helgonbilder, men vi har Lucia. Och det är dessutom en finlandssvensk tradition.

Fyra finska skolor, varav en finlandssvensk, fyra från Serbien och fyra från Spanien medverkar i EU-projektet. Tanken är att man skall få ta del av något från ett annat lands kultur.

- Man skall lära sig att se likheter och skillnader. Våra elever tänker kanske inte ens på att det här är något som är specifikt för dem. Man ser värdet i sin egen kultur då man ser hur nyfikna de är på oss.

Vid sidan av Lucia är en av resans höjdpunkt för de serbiska eleverna att få följa med till Stafettkarnevalen i Alberga. Konceptet har man dock redan köpt

- De kommer att utveckla det och ordna en egen Stafettkarneval, säger Ingelisa Wikholm.