Sean Bergenheims miljölöfte till åk 1 i Vindängen: ”Jag kan använda mindre plast”

Hur skall vi leva här på jorden så att den inte blir så smutsig? Klasslärare Johanna Pipping-Arrakoski ställer frågan till en grupp elever i årskurs 1 och 2 vid Vindängens skola i Esbo. Det är inte en helt vanlig skoldag då tidningen Läraren besöker skolan. Ett mångvetenskapligt projekt som pågår i tre dagar börjar idag. Hållbar utveckling är temat inledningsvis.

Eleverna står i en ring ute på skolans sportplan. Johanna Pipping-Arrakoski låter ett garnnystan gå fram och tillbaka i ringen. Den som får nystanet får komma med ett förslag som främjar miljön.

- Ingen ska röka, tycker en elev.

- Man ska inte köra så mycket bil, vidhåller en annan.

- Man skall spara på vattnet, tycker en tredje.

 

Sean Bergenheims miljölöfte?

Det som också skiljer den här skoldagen från andra dagar är att tidigare ishockeyspelaren och riksdagskandidaten Sean Bergenheim finns med i ringen. Han har hakat på FSL:s kampanj ”Skugga en lärare”. Tanken är att följa en lärare under några lektioner för att få en uppfattning om hur skolvardagen ser ut.

Pipping-Arrakoski låter garnnystanet gå vidare. Spindelnätet blir bara större.

- Vad kan du själv göra för att jorden inte skall vara så smutsig? frågar hon.

Svaren kommer utan att Pipping-Arrakoski behöver lirka speciellt mycket.

- Jag kan cykla mera.

- Jag ska inte spotta mitt tuggummi i snön.

- Jag kan äta upp all mat jag tar.

- Jag kan använda mindre plast, säger Sean Bergenheim när nystanet når honom.

 

Tillbaka i sin lågstadieskola

Det är första gången som han står på Vindängens skolas sportplan i snöslasket och funderar på miljögärningar med ett garnnystan i handen. Med skolan är långt ifrån obekant för honom. Han började nämligen lågstadiet 1991 just här. Har är imponerad av elevernas miljömedvetenhet.

- När jag gick i skola talade man om att man inte skall skräpa ner, men de här eleverna har tagit miljötänket till ”next level”, säger Bergenheim.

Följande undervisningsmoment är redan igång. Johanna delar ut små lappar till eleverna. Ett djur, en växt eller en person är skriven på lappen. Uppgiften är att klura ut om det/den som står på lappen har rätt att vara i skogen.

- Häng upp lappen på staketet, instruerar Pipping-Arrakoski. Om ni tycker att den har stor rätt att vara i skogen lägger ni lappen högt upp på staketet. Om den inte har så stor rätt att vara i skogen kommer lappen lite lägre ner.

Av en slump hamnar Sean Bergenheim i en grupp där det står ”politiker” på lappen. Vet ni vad en politiker är? frågar han de övriga medlemmarna i gruppen och möts av ett näää.

- En politiker kan besluta hur rent vårt land skall vara, förklarar Bergenheim.

Efter en stunds förhandlingar kommer gruppen till att politiker nog har rätt att vara i skogen och politikerlappen fästs ganska högt upp på staketet. Men en bra bit under lappen där det står ”myggor”.

- Miljön är viktig för mig. Jag vill vara med och besluta om framtiden för de här, säger Bergenheim och sveper med handen över eleverna.

 

Från NHL till riksdagen?

Sean Bergenheim är känd för den finska publiken som ishockeyspelare efter en proffskarriär som varade i 17 år. Han debuterade i FM-serien som 17-åring och har spelat över 500 matcher i NHL. 2018 avslutade han karriären i svenska Frölunda. En orsak till att han slutade var en svår hjärnskakning. Han tror att han kan ha nytta av erfarenheten som hockeyproffs i politiken.

- Jag har lärt mig att man måste jobba hårt för att nå framgång. Det samma gäller i politiken. Man måste ha tålamod.

- Skolan har topprioritet för mig, säger Bergenheim då han talar om sina politiska tyngdpunktsområden. Barn, skola, idrott, miljö och familjepolitik.

 

Vad är en Kahoot?

Skoldagen fortsätter tillsammans med Ida Ala-Heikkilä som är klasslärare för årskurs 5. Massmediernas roll och funktion står på programmet. Eleverna svarar på en Kahoot. 13 av 15 tycker att det är viktigt att veta vad som händer i samhället.

Vad har ni för regler när det gäller mobiltelefonen? undrar Sean Bergenheim.

- Den är i ryggsäcken under skoldagen och tas bara fram om jag ger lov. Det har inte varit några problem, säger Ida Ala-Heikkilä.

En fråga som också engagerar en riksdagsvalskandidat är de omtalade nedskärningarna inom utbildningssektorn. Hur syns det hos er? frågar Bergenheim.

- Vi har klarat det relativt bra i Esbo. Det märks i den timresurs som jag får till skolan, alltså i gruppstorlekarna, förklarar rektor Pamela Böhme. Vi har utmanande elever och det skulle vara bra om vi kunde dela grupperna.

Då vi lämnar Vindängens skola är Johanna Pipping-Arrakoski inne i ett resonemang om amöbor och om hur människan blev till. Sean Bergenheim tackar för miljöråden han fick.

- Det här var helt super. Eleverna var väldigt duktiga.

 

 

 

Fakta – lärarskuggning

  • FSL erbjuder kandidaterna i riksdagsvalet att skugga en lärare.
  • Tanken är att ge en inblick i hur skolvardagen.
  • Samtliga partier har erbjudits möjligheten att medverka.