Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL - augusti 2018

Nyheter från FSL - augusti 2018
 

Nyheter från FSL

den 30 augusti 2018

 

I detta nyhetsbrev:

En hälsning till alla nya och gamla medlemmar

 

FSL vill välkomna er alla till ett nytt läsår! Vare sig det här är ditt första nyhetsbrev eller bekant läsning hoppas vi att du hittar nyttig facklig information. Vi skickar ett nyhetsbrev ungefär en gång i månaden för att du ska kunna hålla dig ajour (om du inte vill ha det i forsättningen är det bara att avprenumerera via länken längst ner). Läs mer om medlemskapet, aktuella utbildningspolitiska frågor, våra evenemang och andra tjänster! #vivisarvägen 

 

"Vi skulle önska en positivare och mer konstruktiv dialog direkt med läraren eller rektorn"


Undervisningspersonalen får ofta utstå osakligt bemötande och mobbning i skolan, visar OAJ:s senaste Arbetslivsbarometer. FSL vill mana till en positiv dialog mellan personal, elever och vårdnadshavare. Feedback ska man rikta direkt till läraren eller rektorn, inte skriva i Wilma eller på sociala medier, säger Christer Holmlund, förbundsordförande för Finlands Svenska Lärarförbund.

 

Ny arbetsgivare eller arbetsplats?

Har du inlett skolåret på en ny arbetsplats och/eller med en ny arbetsgivare? Kanske du också har en ny e-postadress? Kom ihåg att se över dina uppgifter på våra medlemssidor. När vi har rätt information om våra medlemmar når vi också ut med relevant information, till rätt person.

 

Du loggar in med ditt medlemsnummer som finns på ditt medlemskort, samt de fyra sista i ditt personsignum (bokstäver skrivs med versaler). När du ändrat det som behövs, kom ihåg att klicka uppdatera längst ner på sidan. Tack! 

 

Vårt PM guidar dig genom läsåert

I vårt årliga PM sammanfattar vi det viktigaste du i grundskolan eller gymnasiet behöver känna till gällande avtal och lagar. Det handlar om samplaneringstid, undervisningsskyldighet, löner och så vidare. Printa ut och häng upp på väggen till exempel! 

 

Var med och bestäm - skriv en motion eller ett initiativ

Förbundet har numera nya stadgar och vi har därför också uppdaterat vår information om hur du som medlem kan påverka förbundets verksamhet och agenda. De traditionella motionerna som riktas till fullmäktige finns kvar men nu kan du eller din lärarförening också ta ett så kallat initiativ, en modell enklare motion. Med initiativ vill vi sänka tröskeln för debatt och diskussion inom FSL. 

 

Ansvarsfrågor för en lärare - fem frågor och svar

När en nytt läsår kör igång är det klokt att repetera vilka ansvarsuppgifter man som lärare har och vilka man inte måste eller ens ska ta på sig. Här reder vi ut frågor om bland annat medicinering av elever, planeringsarbete för vikarier och ansvar under lägerskolor och andra skolresor. 

 

Lusläs din lönespecifikation

Det lönar sig att med jämna mellanrum gå igenom lönespecifikationen och kolla att allt ser rätt ut. Du bör framför allt kontrollera att

  • Fackavgiften dras av från lönen. Om inte, kontakta anita.stark@fsl.fi, tfn: 020 749 5464 på förbundskansliet. 
  • Lönen är korrekt, att du till exempel för rätt årsbundna tillägg och olika arvoden. Kontrollera också att du inte får för mycket betalt. Du vet väl att du kan bli tvungen att betalta tillbaka ”extra” lönepengar till arbetsgivaren? 

 

Vi söker en ny chefredaktör för Läraren

Vår långvarige chefredaktör lämnar sitt uppdrag och jobbet är nu lediganslaget. Det är två dagar kvar innan ansökningstiden går ut! Läs hela annonsen här.

 

Förtroendemannakurs i oktober

 

Välkommen på förtroendemannakurs den 3–4 oktober i Tammerfors! På tapeten är bland annat aktuella avtalsförändringar och lokala justeringspotter. Vi kommer också att göra praktiska övningar så ta gärna med avtal och dator eller läsplatta för att kunna leta efter information. Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här.

 

Ladda ner den nyaste versionen av vår app Lärarummet


I samband med skolstarten uppdaterade vi vår mobilapplikation Lärarrummet med en hel del nya praktiska funktioner. Bland annat är det nu möjligt att skapa ett användarkonto med inloggning, på det här sättet kan du använda appen på flera olika enheter samtidigt. Nu finns också fler kategorier för uppföljningen av samplaneringstiden, du kan till exempel skapa helt egna kategorier och skriva in kommentarer. 
 
Vill du avsluta din prenumeration på Nyheter fån FSL? Klicka här!