Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

Nyheter från FSL

januari 2022

‍ 

FSL:s senaste corona-anvisningar

Det  kritiska coronaläget i kombination med minskad smittspårning och få karantänsbeslut har lett till en djungel av direktiv och förfaringssätt i skolan och läroinrättningarna. På vår webbsida strävar vi efter att ge dig som FSL:are nyttig information och råd, nu senast om när distansundervisning ska ordnas och hur man som lärare ska förhålla sig till en eventuell coronavirussmitta. 

‍ 

‍ 

Vad är ett löneprogram? 

I avtalsförhandlingarna som har inletts strävar lärarfacket efter ett flerårigt löneprogram som skulle möjliggöra bättre löner och andra anställningsvillkor för lärarna. Ett löneprogram syftar på lång sikt till att korrigera lärarnas löner i den offentliga sektorn. På OAJ:s webbsida kan du läsa varför ett löneprogram är en bra idé för vår bransch. 

‍ 

‍ 

En ständig dragkamp

En regional armbrytning har kantat den finlandssvenska lärarutbildningen i 150 år. Det sägs att det var den kontroversielle och viljestarke österbottniske riksdagsledamoten Torsten Nordström som avgjorde dragkampen till Österbottens fördel. 

‍ 

Det här ska FSL göra under 2022 - ta en titt på vår verksamhetsplan

Ett nytt verksamhetsår är i full gång och trots ett utmanande pandeminläge finns det en hel del vi kan, vill och tänker göra.  Kom ihåg, en plan kan alltid justeras, hör av dig till din förening eller till FSL:s kansli om du har idéer. 

‍ 

Det här är bidrag som lärarföreningarna kan ansöka om 2022

FSL reserverat 25 000 euro för verksamhet under 2022 som förbättrar medlemmarnas arbetsvälbefinnande. Våra föreningar kan ansöka om bidrag ur projektpotten, deadline är 28.2.2022. Utöver dessa pengar kan FSL delat ut sammanlagt 10 000 euro för föreningsverksamhet som till exempel stärker intressebevakningen och gemenskapen bland lärarena och sporrar till facklig aktivitet. 

‍ 

‍ 

"Vi ska hoppas att det här inte reflekteras i välfärdsområdenas prioriteringar sen efteråt"

Vi går mot en bredaxlad administration och det finns en oro bland många huruvida det nya vi bygger ska kunna möta behovet av till exempel snabba och tillgängliga elevvårdstjänster. Det konstaterade FSL:s ordförande Inger Damlin som tillsammans med Anders Adlercreutz, ordförande för Hem och skola i Finland och riksdagsledamot (Sfp), diskuterade social- och hälsovårdsreformen och det stundande välfärdsområdesvalet. Titta på våra livesändning i efterhand!

‍ 

Ny kolumnistkvartett

Vårens kolumnister i tidningen Läraren är Li Andersson, Pernilla Lindroos, Jan Alin, och Minttu Myllynen.


Kolumnerna publiceras både i papperstidningen samt digitalt på Lärarens webbplats. Läs en kort presentation av kolumnisterna på Lärarens webbsida!

‍ 

Revolutionerade videon undervisningen?

Det många av modenyckerna har gemensamt är att de i tiderna presenterats som modeller eller undervisningssätt som skall revolutionera undervisningen. Hittills har ingen gjort det, skriver klass- och matematikläraren Jan Alin vårens första kolumn i tidningen Läraren. 

‍ 

‍Flera nyheter

FINLANDS SVENSKA LÄRARFÖRBUND (FSL)

Järnvägsmannagatan 6
00520 HELSINGFORS

Tfn 020 749 5460
fornamn.efternamn@fsl.fi